Експерти: Без зрители на Олимпиадата в Токио заради заплахата от COVID-19

OFFNews 18 юни 2021 в 11:40 1080 0

Снимка pixabay

Най-добрите японски медицински експерти предупредиха в петък, че провеждането на Олимпийските игри по време на пандемията може да увеличи броя на заразените и заявиха, че забраната за присъствие на зрители е най-малко рисковият вариант.

Докладът, ръководен от най-добрия здравен съветник Шигеру Оми, беше публикуван, след като шефът на организационния комитет на игрите Токио 2020 заяви пред вестник Санкей, че иска да допусне до 10 000 зрители на стадионите на Олимпиадата, която започва на 23 юли.

Япония напредва с домакинството на отложените игри, въпреки притесненията за поредния скок на заразените с COVID-19 и силната обществена опозиция, при все че организаторите забраниха присъствието на зрители от чужбина.

Анулирането на събитието - първоначално предвидено да покаже съживена нация след десетилетия депресия - би било скъпо за организаторите, правителството на Токио, спонсорите и застрахователите.

„Това събитие се различава от обикновените спортни събития по мащаб и социален интерес и тъй като се припокрива с летните отпуски ... съществува риск движението на хора и възможностите за взаимодействие по време на Олимпийските игри да разпространят инфекцията и да натоварят здравната система“, казаха експерти. „Провеждането на игри без зрители е най-малко рискованият вариант и смятаме, че е желателен.“

Окончателно решение за местните зрители ще бъде взето на среща между организаторите на Токио 2020, Международния олимпийски комитет, Международния параолимпийски комитет, японското правителство и управата на Токио Метрополитен в понеделник.

"Бих искала да се проведе със зрители. Смятам да се отправя към петстранната среща с това предвид", каза ръководителката на Токио 2020 Сейко Хашимото. Тя допълни, че съветите на Оми ще допринесат за разговори между МОК и другите страни.

Премахването на някои от мерките в девет префектури, включително Токио, беше последвано от ново нарастване на броя на заразените и напрежението в болниците.

В доклада на експертите се казва, че организаторите трябва да бъдат подготвени да действат бързо, за да забранят присъствието на зрители или да обявят ново извънредно положение, ако е необходимо. 

Оми, който е бивш служител на Световната здравна организация, става все по-откровен за рисковете, които събитието може да донесе. По-рано този месец той заяви пред парламента, че "не е нормално" да се провеждат игрите по време на пандемия.

Хироши Нишиура, професор от университета в Киото и съветник по епидемиологията на правителствения отговор на пандемията, който е подписал препоръките на Оми, заяви, че вярва, че отмяната на игрите ще бъде най-доброто, но това решение е на правителството и организаторите.

Обществеността на Япония остава загрижена за рисковете за здравето. Проучване на обществената телевизия НХК този месец показа, че 32% предпочитат ограничение на броя зрители, 29% смятат, че е най-добре да няма зрители, а 31% искат игрите да бъдат отменени.

Страната е регистрирала повече от 776 000 случая и над 14 200 смъртни случая, докато само 15% от населението й е получило поне една доза на ваксина срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови