Екшън във Ватикана: Шофьор вряза колата си през портата и нахлу на двора. Хванаха го, преди някой да пострада (снимки)

OFFNews 19 май 2023 в 12:12 1269 1

Портата, през която е преминал автомобилът на нарушителя.

Снимка БТА/АП

Портата, през която е преминал автомобилът на нарушителя.

Автомобил, управляван от човек с очевидни психически проблеми, нахлу през портата на Ватикана в четвъртък вечерта и премина покрай швейцарските гвардейци в двора, преди шофьорът да бъде задържан от полицията, съобщи Светият престол.

Жандармеристите на Ватикана са стреляли по предните гуми на автомобила след нахлуването през портата, но колата продължила пътя си, се уточнява в прессъобщението.

След като стигнала до двора "Сан Дамасо" на Апостолическия дворец, шофьорът излязъл и веднага бил арестуван от жандармеристите на Ватикана. Мъжът е около 40-годишен и е бил в "състояние на сериозна психофизическа промяна". Той е задържан в казармата на Ватикана.

Не се изяснява дали папа Франциск е бил близо до инцидента, който станал след 20 ч на портата "Санта Анна" - един от главните входове към държавата град в сърцето на Рим.

Папа Франциск живее от другата страна на Ватикана, в хотел "Санта Марта", където в този час обикновено вечеря и се прибира в стаята си.

В изявлението на Ватикана се казва, че веднага след като жандармеристите са алармирали за нахлуване, главната порта, блокираща достъпа до площада пред хотела на Франциск, е била затворена.

Апостолическият дворец, в който се намират папските апартаменти, ключови приемни, ватиканските архиви и офиси, се охранява денонощно от швейцарски гвардейци и жандармеристи, които обслужват различни контролни пунктове.

Това не е първият път, когато някой с очевидни психически проблеми предизвиква безредици във Ватикана. През 2009 г., по време на месата на Бъдни вечер, жена прескочи барикадата на базиликата "Свети Петър" и се опита да нападне папа Бенедикт XVI. Той не пострада, въпреки че кардинал, който вървял в процесията, си счупи бедрото на единия крак в суматохата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews