Екс генерал от СБУ получи 12 години затвор за държавна измяна и подготовка на терористичен акт

OFFNews 14 август 2023 в 17:46 3609 0

Снимка Facebook / SecurSerUkraine

Арестът през 2020 година.

Бившият първи заместник-ръководител на Центъра за специални операции "А" на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) и бивш генерал-майор Валери Шайтанов е осъден на 12 години затвор, след като беше признат за виновен за държавна измяна, подготовка на терористичен акт и незаконно притежание на огнестрелно оръжие и взривни вещества, съобщи Генералната прокуратура на Украйна. Освен на 12 години затвор ексгенералът е отъден и на конфискация на имуществото му.

В самото съобщение на прокуратурата на Украйна името на генерала отсъства, но украинските медии реконструираха случая по някои отправки в прессъобщението, в частност в изявлението на обвинението се посочваше, че осъденият е подготвял убийството на „майор от въоръжените сили на Чеченската република Ичкерия, който , от февруари 2015 г., по време на войната в Източна Украйна, ръководеше Международния мироопазващ батальон на "Джохар Дудаев".

Тук нещата съвпадат с едно друго съобщение на СБУ от 2020 година, когато ведомството обяви ареста на генерал-майор Валери Шайтанов, член на ръководството на Център за специални операции „А“. Тогава беше съобщено, че Шайтанов е установен като агент на ФСБ с псевдоним "Бобил" и по задание на руските спецслужби е подготвял убийството на Адам Осмаев.

През юни 2017 г. Адам Осмаев беше тежко ранен в Киев. Той беше застрелян от Артур Курмакаев, известен престъпен бос в Санкт Петербург. През октомври същата година колата, в която се намираха Адам Осмаев и съпругата му Амина Окуева, беше обстреляна близо до Киев. Окуева загина, Осмаев беше ранен.

В Русия Осмаев беше подозиран в подготовката на атентати срещу Рамзан Кадиров и Владимир Путин, както и в опит за организиране на терористична атака в Москва. През 2014 г. доброволческият батальон "Джохар Дудаев" под командването на Осмаев се сражава в Донбас на страната на украинската армия.

След задържането на Шайтанов Интерфакс-Украйна съобщи, че по време на Майдана през 2014 г. той е ръководил щурмова група, която пое контрола над Дома на профсъюзите в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!