ЕК: Украйна може да купи оборудването от АЕЦ ''Белене'' със средства от ЕС

OFFNews 06 юли 2023 в 16:38 1300 0

АЕЦ

Снимка БГНЕС/Архив

АЕЦ Белене

Украйна може да използва парите, които Европейският съюз ѝ предоставя, за да закупи българските ядрени реактори - т.е. оборудването от неизпълнения проект АЕЦ "Белене".

Това гласи изявление на говорителя на Европейската комисия Ерик Мамер, цитиран от БГНЕС, направено в деня на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България.

"Възможно е подпомагане от ЕС плюс регулация за Украйна като макрофинансова помощ, част от помощта за макроикономиката на Украйна. Това е част от предвидената помощ от ЕС за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро целогодишна помощ", каза официалният представител на Еврокомисията.

Той посочи, че зависи от Киев как ще използва средствата. Страната би могла да ги ползва и по линия на сътрудничеството с България в областта на ядрената енергия.

"Останалото зависи от двустранните въпроси между Украйна и България", каза още Ерик Мамер.

Днес България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката, включително относно реакторите от АЕЦ "Белене", за които вече можем да преговаряме с Киев за продажба след решение на Народното събрание.

По време на съвместното изявление на премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски стана ясно, че разговорите са в начален етап, но по същество са за оборудването от АЕЦ "Белене", а не за реакторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика