ЕК ще продължи да разговаря с България заради спора ѝ с Македония

OFFNews 14 март 2022 в 20:08 3869 2

Снимка БТА/Архив

Европейската комисия ще продължи да разговаря с България, докато бъде разрешен двустранният въпрос, който възпрепятства началото на присъединителни преговори на Северна Македония с ЕС.

Това каза на пресконференция в Скопие върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел след среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Мястото на Северна Македония е в европейското семейство, дата за начало на преговори не мога да обещая, но мога да ви уверя, че правим всичко възможно преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония да започнат на следващата междуправителствена конференция, защото това е приоритет за ЕК. Надявам се, че интензивната работа на двете правителства - на България и Северна Македония - ще разреши двустранните проблеми, което ще направи процеса възможен, защото разширяването не може да продължи, ако е възпрепятствано от двустранни въпроси", каза Борел.

Разговаряхме, разговаряме и ще разговаряме с България, докато не се разреши този въпрос. Позитивното е, че виждам воля и в двете правителства да се постигне решение, повтарям, че двустранни проблеми не трябва да застрашават процеса на присъединяване. Не мога да ви обещая дата, но мога да ви обещая воля, заяви още той. 

Ковачевски благодари на Борел за категоричната подкрепа за Република Северна Македония да получи незабавно дата за започване на преговорите и повтори, че с България е установен нов принцип на сътрудничество, който според него е правилният път за решаване на спора.

"Само напълно обединена Европа може да бъде силна. Сегашното статукво не е в полза на никого. Блокадата на преговорите за присъединяване на страната се усеща в целия регион. Необходимо е Република Северна Македония да има силна и ясна европейска перспектива. Войната в Украйна е риск за засилване на влиянието на трети страни в региона, за което всички трябва да бъдем изключително внимателни и подготвени", коментира Ковачевски.

По думите му оставянето на геостратегическа празнина в тази част от Европа не е вариант, "бързата интеграция на Северна Македония и региона в ЕС ще осигури стабилност в Европа".

"Нуждаем се от предсказуеми, ускорени и засилени процеси на интеграция в ЕС. Разширяването със страните от Западните Балкани вече е не е само стратегически въпрос, а и сигурност. Страните от Западните Балкани са тясно свързани - когато има напредък в една страна, това е стимул за напредък в други съседи. Правителството на Република Северна Македония остава ангажирано с процеса на реформи по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията, по икономически въпроси, а финансовата подкрепа на ЕС ще има голям принос в тази посока", каза Димитър Ковачевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

15.03 2022 в 07:51

Невежите хора, които пишат вселенската глупост "Македония за България е същото което Украйна за Русия" трябва да бъдат водени на отчет в психодиспансера.

23293

2

Стефан

15.03 2022 в 05:59

Македония за България е същото което Украйна за Русия. За какво има да разговаряме? Освен за вината на европа пред нас.

 
X

Да помогнем на украинските деца!