ЕК налага по-строги стандарти за модерация на сайтовете за възрастни

Освен Pornhub нормативните промени засягат Stripchat и XVideos

OFFNews 21 декември 2023 в 14:39 1755 0

Европейската комисия

Снимка Getty Images

Европейската комисия

Европейската комисия включи големите порнографски сайтове Pornhub, Stripchat, XVideos към списъка на "много големите онлайн платформи", с което ги подлага на по-строги стандарти за проверка и модерация на съдържанието им според новото европейско медийно законодателство. 

С приемането на новия закон (Digital Services Act) през август Европейският съюз започва да прилага новите си широкообхватни правила за големите онлайн платформи, за да се справи с порнографските сайтове Pornhub, Stripchat и XVideos, предаде Си Ен Ен. 

Европейската комисия съобщи, че трите сайта са били класифицирани сред много големите онлайн платформи (VLOP), от което следва, че ще бъдат подложени на значително по-строги стандарти за проверка на възрастта, модериране на съдържанието и прозрачност съгласно забележителния Закон за цифровите услуги.

"Създаването на по-безопасна онлайн среда за нашите деца е приоритет", коментира европейският комисар Тиери Бретон. 

Според данни на ЕК и трите порнографски сайта имат най-малко 45 милиона средномесечни потребители в ЕС, което е прагът за влизането им в категорията на онлайн гигантите. Pornhub реагира с изявление, че през шестте месеца до края на юли сайтът е имал 33 милиона средномесечни потребители в ЕС.

Според новите правила трите сайта ще трябва са длъжни да предотвратяват разпространението на сексуално съдържание, публикувано без разрешението на участниците, както и на така наречената "дийп фейк" порнография, при която изображенията на участниците се променят дигитално, за да изглеждат като други хора.

ЕК също така изисква от сайтовете да използват инструменти за проверка на възрастта, за да предотвратят достъпа на непълнолетни до съдържанието им, както и да информират правоприлагащите органи, ако имат съмнения за действително или вероятно престъпление, "свързано със заплаха за живота или сигурността на лице", включително сексуална злоупотреба с деца.

Pornhub, Stripchat и XVideos разполагат с четири месеца, за да се съобразят с новите регулации до 17 февруари. Трите сайта ще трябва да организират външни одити за спазването на всички задължения съгласно новия закон, приет през август.

Освен това те ще трябва да публикуват "доклади за прозрачност относно решенията за модериране на съдържанието и управлението на риска на всеки шест месеца", уточняват от ЕК. 

На компаниите, за които е установено, че не спазват Закона за цифровите услуги, може да бъде наложена глоба в размер до 6% от годишните им глобални приходи, пише още Си Ен Ен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!