Египетските сили за сигурност ликвидираха 40 заподозрени за атентата в Кайро

OFFNews Последна промяна на 29 декември 2018 в 15:46 4194 0

Снимка EPA, архив

Египетските сили за сигурност ликвидираха тази сутрин 40 заподозрени за атентата срещу туристи в Кайро снощи. 

Заподозрените са убити по време на антитерористична операция в Гиза и северен Синай, съобщиха Ройтерс и БТА, като се позоваха на информация от вътрешното министерство на страната. 

Силите за борба с тероризма атакуваха "екстремистки клетки на радикали, планирали нападения срещу държавни институции, туристически обекти, служители от армията и полицията, също и места, където се упражняват религиозни култове", се казва в съобщението.

По данни на ведомството 14 терористи са ликвидирани в предградие на Кайро, още 16 - в крайпътен жилищен комплекс недалеч от столицата, други 10 - в град Ариш, Северен Синай. При обиски са открити множество огнестрелни оръжия, боеприпаси, самоделни взривни устройства и експлозиви.

Антитерористичната операция е осъществена часове след атентата в Кайро снощи, когато самоделно взривно устройство избухна край пътя в Гиза при преминаването на автобус с 14 виетнамски туристи, разглеждали пирамидите.

Двама туристи загинаха на място, още един и екскурзоводът починаха от раните си в болница. Пострадаха още 10.

След серия нападения срещу християни бе засилена охраната на всички църкви и коптски храмове в Египет, а през празничните дни силовите структури действат в специален режим, който ще остане в сила до православната Коледа, отбелязвана от някои вярващи по юлианския календар - на 7 януари.

Засилена бе и охраната на туристическите обекти. Затова екстремистите са потърсили слабо място в системата за сигурност и са решили да нападнат движещ се автобус. Има данни, че експлозивът е бил задействан от разстояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови