Египетската армия атакува бунтовници в Синай

Лъчезар Вълев 08 август 2012 в 10:19 3899 0

Снимка: euronews
Снимка: euronews

Египетската армия уби 20 бунтовници при въздушно нападение над Синай, предаде Би Би Си.

Според информацията хеликоптер на египетските ВВС е стрелял по автомобили с бунтовници в намиращото се в северната част на полуострова селище Тумах.

Служител на армията, пожелал анонимност, по-късно разкри, че при операцията в селото са били убити 20 терористи. По думите му операцията все още не е приключила.

Във вторник през нощта  въоръжени нападатели са атакували три военни контролно-пропускателни пункта в района на град Ал Ариш в северната част на Синайския полуостров, на границата между Египет и Израел.

Нападенията са извършени в жилищни райони. Един човек е бил ранен докато е гледал престрелката от балкона на своя дом.

В същия град преди три дни екстремисти извършиха нападение, при което загинаха 16 гранични полицаи.

За последно Египет атакува цели в Синай по време на войната с Израел през 1973 г. 

Синай е полуостров в Египет, разположен между Червено и Средиземно море, който свързва по суша континентите Евразия и Африка.

Стратегическата му позиция го прави обект на много военни действия. Окупиран е от Израел през периода 1956-57 г., протекторат на ООН през 1957-67 г., повторно окупиран от Израел през 1967-82 г.

На полуострова се намира планината Синай, едно от предполагаемите места на библейската планина Синай. В Библията се казва, че това е мястото, където Мойсей получава Десетте Божи заповеди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!