Египет разкритикува Русия за излизането от зърнената сделка, търси пшеница от България

OFFNews 21 юли 2023 в 17:15 3336 1

Снимка БТА / АР

На фона на оттеглянето на Русия от зърнената сделка египетското правителство успокои гражданите, че разполага със запаси от пшеница, пише в. "Ас шарк ал аусат". Към момента стратегическият резерв покрива петмесечното потребление на страната, заяви министърът на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Моселхи в кулоарите на 16-ата сесия на общото събрание на Междуафриканската метрологична система.

Моселхи отправи критика към Русия, като заяви, че египетската страна е недоволна от решението ѝ. По думите му транспортът, логистиката и застраховката на товарите са най-засегнатите сектори.

Министърът посочи, че оттеглянето ще има последици за Египет и други африкански държави, свързани със затруднения внос на пшеница и добави, че очаква осем процента увеличение на международните цени на стратегическата култура. Правителството ще поеме тази разлика и поскъпването няма да се отрази на гражданите, подчерта Моселхи.

Той припомни, че Египет е започнал да подписва споразумения с Индия за внос на пшеница и захар, като в същото време се стреми да си осигури и други източници, сред които Франция, Германия, Румъния, Съединените щати и България.

Доставките от местни производители са в размер на 3.8 милиона тона, каза още Моселхи.

Египет планира да продължава да получава зърно от Украйна, каза пред "Блумбърг" министърът на снабдяването и вътрешната търговия. По думите му правителството преговаря с Обединените арабски емирства (ОАЕ) за финансиране в размер на 400 милиона долара за покупката на пшеница.

Египет, който е сред най-големите вносители на пшеница на света, потребява общо 18 милиона тона, от които 12 милиона са внос според данни от 2022 година. Нахлуването на Русия в Украйна постави арабската републиката пред изпитание, тъй като двете страни в конфликта осигуряваха около осемдесет процента от вноса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

21.07 2023 в 17:35

Зърнарите потриват ръчички и строят нови гаражи - след майбах и ролс идват спортните играчки (ферари, ламбо, бугати)...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика