Една година Министерство на електронното управление. Какво се случи?

OFFNews 01 януари 2023 в 10:10 3645 5

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС

Като първи ресорен министър Божидар Божанов определи извеждането на политиката по електронното управление и модернизация на страната на най-високо държавно ниво.

Вече почти година в България функционира Министерство на електронното управление, създадено с обнародваните на 22 февруари 2022 г. законови промени. Начело на новосъздаденото ведомство, като пръв ресорен министър, застана Божидар Божанов от „Демократична България“, част от управляващата тогава четворна коалиция с премиер Кирил Петков, припомня БТА в обзор на стъпките, предприети за изграждането на електронно управление през последните 12 месеца.

Като свои приоритети Божанов определи извеждането на политиката по електронното управление и модернизация на страната на най-високо държавно ниво.

Ето какво отчете той за седемте месеца на своето управление:

Електронна идентификация и електронно подписване – BGID

В отчетите на бившия вече министър, публикувани публично през юли, едно от първите места заема приетото от Министерския съвет решение за изграждане на схема за електронна идентификация, обсъждането с експерти на техническа спецификация за мобилно средство за нея, както и възлагането на изграждането на системата. Работата по създаването на мобилното приложение е възложена на държавната компания „Информационно обслужване“, а тя се определя като напреднала.

По-достъпни електронни услуги

Предходното редовно правителство подготви и предложи промени в Закона за електронното управление, чиято цел, представена от вносителите, са по-удобни и по-достъпни електронни услуги.

Сред предложенията за законови промени са залегнали: Отпадане на задължението за заявяване на услуга с квалифициран електронен подпис; Въвеждане на задължение за администрацията да напомня за изтичащи срокове на документи; Дигитализация на информацията в държавата; Интеграция между отделните системи; Създаване на възможност за изцяло електронно връчване на фишове, актове и наказателни постановления и др.

По-голяма прозрачност

С цел по-голяма прозрачност бяха публикувани списъци с индивидуалните плащания в системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) за периода след 6 юни 2006 г.

Киберсигурност и хакерски атаки

През годината сайтове и системи на редица български институции станаха обект на хакерски атаки с различна сила и интензитет. Една от най-мащабните бе срещу „Български пощи“, която причини редица щети. Осъществена в средата на април, атаката затрудни редица от дейностите на националния пощенски доставчик, сред които изплащането на пенсии, социални помощи и еднократните Великденски добавки в пощенските станции в цялата страна. Дружеството се възстановяваше поетапно от нанесените щети.

Заради случая Комисията за защита на личните данни състави акт за един млн. лева на „Български пощи“. Актът е за това, че дружеството „не е приложило подходящи технически и организационни мерки“ преди и по време на кибератаката.

В началото на юли редовното правителство, тогава в оставка, анонсира изграждането на Национален координационен център по киберсигурност, чиято цел е да подпомага изграждането и поддържането на устойчива киберекосистема в България.

Българска кирилица

Министерството на електронното управление създаде правила за използване на българска форма на кирилицата в интернет страниците на институциите.

Приемственост при предаването на поста

На церемония в Министерството на електронното управление, провела се на 2 август, служебният ресорен министър Георги Тодоров прие властта от своя предшественик в оставка Божидар Божанов.

Служебният министър подчерта, че на първо място целта му е осигуряването на честни и демократични избори, а сред приоритетите си определи устойчивото функциониране на електронните услуги за гражданите и бизнеса.

Нови услуги

Издаването на първото в България електронно уверение беше демонстрирано пред студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в края на ноември. В генерирането на документа участие взеха ресорният служебен министър Георги Тодоров и ректорът на учебното заведение проф. д-р Димитър Димитров.

Събитието се проведе в рамките на откриването на първата лекция от Академията по електронно управление, в която студентите на УНСС ще имат възможност да усвоят специфични умения лично от представители на Министерството на електронното управление.

Над хиляда вида административни услуги вече се извършват по електронен път от българските институции, а гражданите все по-често се възползват от тях, защото така спестяват време и усилия. Милиони удостоверения вече са генерират по електронен път вместо на традиционния хартиен носител. Данните бяха изнесени по време на семинар, посветен на референтната архитектура за оперативна съвместимост в България, чиято цел е подобряването на онлайн услугите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

5

ob1

01.01 2023 в 21:57

красимирчо, я разкажи чутовните постижения на плешивеца томислав... колко милиарда бяха за електрон...ен гол х@й?

22548

4

dolivo

01.01 2023 в 16:10

Краси пак разкошен, изака се и замина

Браво на Божанов, инициативите подети от него дават резултати вече. Въпреки Радевскито про-греб изчегъртване

5827

3

pisnamiotmutri

01.01 2023 в 13:20

Добра работа, а и евтина с оглед на милиардите прахосани без съд от Томислав Дончев и ГЕРБ в несъществуващо електронно правителство.

2073

2

Johnny B Goode

01.01 2023 в 11:55

Много повече покритие има да сложиш един километър асфалт, да откраднеш пет и после да се биеш в гърдите, че си Меси.