Единият от офицерите от аферата 'Таурус' направил непростима грешка - говорил чрез незащитена връзка

OFFNews 05 март 2024 в 14:00 2803 1

Писториус

Снимка БТА/АП

Борис Писториус

Изтичането на информация от разговор на германски висши офицери за доставката на оръжие за Киев се дължи на сериозна лична грешка, тъй като единият от военните е участвал в него чрез незащитена връзка. Това обясни германският министър на отбраната Борис Писториус, който от два дни е в обяснителен режим. 

От думите му се разбра, че въпросния офицер го чака дисциплинарно наказание.

Офицерът е бил в Сингапур на авиошоу, когато се е провел разговорът. Според "Билд" името му е Франк Грефе и е бригаден генерал.

Аудиозаписът от разговора бе пуснат в Телеграм миналия петък от руската журналистка и рупор на кремълската пропаганда Маргарита Симонян. Участниците в него обсъждат възможната доставка на крилати ракети "Таурус" на Киев, което германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърляше публично. Те също така говорят за обучението на украинските войници и възможните военни цели.

Вчера руското МВнР привика германския посланик в Москва граф Александър Ламбсдорф за обяснение. Писториус пък обясни, че реакциите на правителството в Москва, че Германия подготвя война срещу Русия, са "напълно абсурдни". Единствената цел на Германия е да подкрепи Украйна в защитата ѝ срещу руската агресивна война, изтъкна той. Канцлерът Ораф Шолц отново отхвърли възможността за доставка на крилати ракети "Таурус" за Украйна, ако има участие на германски войници, които да помагат при управлението им.

"Русия вероятно е прехванала военното обаждане случайно в рамките на мащабна операция, а не в резултат на целенасочено шпиониране или следене", каза днес Писториус, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че използването на "УебЕкс" (WebEx) за разговора е било разрешено. Но Германия ще предприеме технически и организационни мерки, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се повтори, допълни министърът.

Писториус увери, че комуникационната система на Бундесвера е надеждна и отбеляза, че доверието на съюзниците в Германия "остава ненакърнено".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки