Един убит и десетки ранени след поредните протести срещу преврата в Судан

OFFNews 20 декември 2021 в 16:43 1992 0

Снимка Getty Images

Началото на протестите в Судан

28-годишен мъж е бил убит по време на вчерашните протести срещу военния преврат в суданската столица Хартум, съобщава Централният комитет на суданските лекари, цитиран от "Ал Джазира". Според здравните власти ранени са повече от сто души.

Вчера стотици хиляди протестираха в страната. Демонстрациите бяха разпръснати от властите със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Централният комитет на суданските лекари днес съобщи в  "Туитър", че жертвата е 28-годишният Мохамед Маджуб Мохамед Ахмед. По техни данни по време на протестите след преврата от 25 октомври са убити най-малко 45 души. 

Според организацията протестиращите са били бити и ограбвани от властите. Твърди се още, че военните сили вчера са обградили болници и са пръскали сълзотворен газ по входовете им.

На 25 октомври лидерът на преврата генерал Абдел Фатах Бурхан разпусна управляващия Суверенен съвет на Судан, в който участваха както военни, така и цивилни. Суверенният съвет трябваше да преведе страната към демокрация, след като преди 2 г. управлявалият авторитарен лидер Омар ал Башир бе свален от власт след протести.

Министър-председателят Абдала Хамдок беше поставен под домашен арест. След това Бурхан разпусна правителството и обяви извънредно положение. Телекомуникациите в страната бяха прекъснати.

Часове по-късно Бурхан призова въоръжените сили да защитят сигурността и безопасността в страната. Той обеща да свика избори през юли 2023 г. и тогава да предаде властта на цивилно правителство, избрано от гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!