След преврата в Судан: Седем убити и 140 ранени

САЩ поиска незабавно възстановяване на цивилната власт и замразява американската помощ от 700 млн. долара

OFFNews 26 октомври 2021 в 12:48 1316 0

Снимка Би Би Си

Абдел Фатах Бурхан

Равносметката след първия ден от военния преврат в Судан е седем убити и 140 ранени при протести, съобщи Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването. С пуча вчера бе свалено от власт преходното правителство, а редица държави, сред които САЩ, Великобритания и Норвегия осъдиха случващото се там.

ООН, Арабската лига и Африканският съюз изразиха безпокойство заради ситуацията в страната. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс поиска незабавно възстановяване на цивилната власт и обяви замразяването на американска помощ от 700 млн. долара за демократичния преход, предаде "Франс прес".

Днес при закрити врати извънредно се събира Съветът за сигурност по искане на западни страни, за да обсъди ситуацията.

Русия пък определи пуча като "логичен резултат" от "провалилата се политика", водена през двете години след свалянето на Омар ал Башир от власт. "Мащабната външна намеса във вътрешните работи (на Судан) доведе до загуба на доверие на (неговите) граждани към преходните власти..., предизвиквайки обща нестабилност в страната", каза руското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от БТА.

Междувременно телекомуникациите в Судан са прекъснати, съобщи Ройтерс, като се позовава на свой журналист на място. Магазините в столицата Хартум са затворени, в града не работят никакви услуги, а някои пътища остават блокирани от военните.

Лидерът на преврата генерал Абдел Фатах Бурхан разпусна управляващия Суверенен съвет на Судан, в който участваха както военни, така и цивилни. Суверенният съвет трябваше да преведе страната към демокрация, след като преди 2 г. управлявалият авторитарен лидер Омар ал Башир бе свален от власт след протести.

Бурхан обяви извънредно положение в цялата страна и призова въоръжените сили да защитят сигурността и безопасността в страната. Той обеща да свика избори през юли 2023 г. и тогава да предаде властта на цивилно правителство, избрано от гражданите.

Асоциацията на суданските професионалисти - коалиция на активисти, участвала в бунта срещу Башир, призова за стачка. Призивът за общонационална стачка звучеше и по говорителите на джамиите в Хартум.

Суданското министерство на информацията, което все още е лоялно към отстранения премиер Абдала Хамдок, съобщи в профила си във "Фейсбук", че преходната конституция дава единствено на премиера правото да обявява извънредно положение и че действията на военните са престъпление. Хамдок все още представлява легитимната преходна власт, се казва в съобщението.

Министерството на информацията посочва, че Хамдок, който е икономист и бивш високопоставен служител на ООН, е бил задържан и отведен в неизвестна посока, след като е отказал да направи изявление в подкрепа на превземането на властта от военните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика