Един убит и 200 ранени палестинци в 'Деня на гнева' (видео)

OFFNews 08 декември 2017 в 15:09 5966 0

Снимка Reuters

Хиляди излязоха и днес на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. 

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, като скандираха "Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица" и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Стигна се до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Един човек е загинал, а поне 200 са ранени, съобщи AFP, позовавайки се на здравните власти.

Убитият е 30-годишният Мохамад ал Масри, съобщи кореспондентът на Times of Israel, позовавайки се на палестинското здравно министерство.

Палестинските власти съобщиха първоначално и за втори загинал, но след това оттеглиха тази информация. Те уточниха, че втори мъж е прострелян в главата и е още жив, но "състоянието му е безнадеждно".

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които отговориха със сълзотворен газ.

Протести се проведоха и в Рамала, където бяха задържани няколко души. 

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус.

Хиляди се включиха в протестите в столицата на Йордания Аман. В шествието се включиха депутати и членове на политически партии. 

Хиляди протестираха в Истанбул и други градове на Турция, като скандираша "Израел е убиец, САЩ - негови покровители". 

Тръмп обяви в сряда Йерусалим за столица на Израел, с което предизвика възмущение и протести в Йерусалим и Витлеем, както и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан, Пакистан, Турция, съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

Протестиращите гориха американски и израелски знамена и плакати с лицето на Тръмп. 

Над 100 души бяха ранени при вчерашните протести, като сред тях е имало и такива с огнестрелни рани, съобщиха от Червения полумесец. 

След решението на Тръмп Ал Каида призова за атаки срещу САЩ. 

По повод обявяването на Йерусалим за столица на Израел от страна на САЩ Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови