Един от най-влиятелните тайландски премиери почина на 98 г.

OFFNews 26 май 2019 в 15:21 2170 0

Снимка ЕПА

Бившият тайландски министър-председател Прем Тинсуланонда - една от най-влиятелните фигури в модерната политика в страната си - почина на 98 години.

Бившият армейски генерал, който служи като премиер от 1980 до 1988 г., е издъхнал в болница в Банкок днес, 26 май. Според негови сътрудници - от сърдечна недостатъчност.

Прем бе най-довереният съветник на крал Пхумипхон Адунядет - най-дълго управлявалият Тайланд монарх, починал през октомври 2016 г., и като такъв помогна на краля да бетонира военно-монархичния съюз. Смята се, че генералът е имал основна роля в преврата от 2006 г. срещу тогавашния министър-председател Таксин Шинаватра.

Кой бе Прем?

Починалият бивш премиер на Тайланд е роден в южната част на страната през 1920 г., 12 години преди премахването на абсолютната монархия. Завършил е най-престижната военна академия в страната и преди кариерата си в политиката служи като армейски началник. През 1980 г. става 16-ият министър-председател на страната. Работи като президент на влиятелния Таен съвет на кралските съветници повече от две десетилетия. След смъртта на краля през 2016 г. за кратко изпълнява длъжността регент. Влиянието продължава да се усеща до смъртта му - той играе ключова роля в сватбата и коронацията на крал Маха Вачиралонгкорн по-рано този месец. Наблюдатели са на мнение, че бившият командир е имал несравнимо влияние върху тайландската кралска армия, която е организирала 13 преврата от 1932 г. досега.

Смъртта му идва в момент, когато Тайланд се готви да сформира ново правителство след първите избори от преврата преди пет години насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови