Ексклузивно Жестока катастрофа с деца на Тракия: има много ранени

Един от най-големите петролопроводи в света спира работа по заповед на руски съд

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2022 в 11:21 1581 1

Каспийският тръбопровод

Снимка Транснефт

Каспийският тръбопровод

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) да спре работа за 30 дни, предават "Ройтерс" и БНР. Става въпрос за един от най-големите петролопроводи в света. Той пренася суров петрол от Казахстан.

През КТК се обработва около 1% от световния петрол. Той включва американските компании Chevron и Exxon.

От консорциума посочват, че съдебното решение е мотивирано с проблеми, свързани с обработката на петролни разливи, и че са длъжни да се съобразят с него.

Компанията отказа повече коментари относно своята дейност и операции.

Според доклад, видян от агенция Ройтерс, товаренето на петрол от терминала на КТК е продължил към обяд на 5 юли, но не е ясно дали операциите продължават на 6 юли.

Тръбопроводът е в центъра на вниманието от началото на войната в Украйна, започната от Русия на 24 февруари. Руският износ беше ограничен, а цените на петрола скочи.

САЩ наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато.

В сряда КТК оповести, че руският вицепремиер Виктория Абрамченко е наредила на регулаторите, включително регулатора на индустриалната безопасност "Ростехнадзор", да инспектират съоръженията на руската част от консорциума. Според КТК проверката е открила някои "документални" нередности в плановете за справяне с нефтените разливи. Миналата година в участък на терминала имаше петролен разлив.

Чрез тръбопровода бяха изнесени през миналата година 54 милиона тона, или около 1,2 милиона барела на ден, от основния вид суров петрол в Казахстан през Черно море.

Работата на тръбопровода вече беше прекъсната поради повреда в терминалното оборудване на Черно море тази година.

Всяко голямо прекъсване на потоците пред КТК би поставило допълнителен натиск върху световния петролен пазар, точно когато той е изправен пред една от най-тежките кризи в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3085

1

евроатлантик

06.07 2022 в 15:47

Честити още по-високи цени на "черното злато". "САЩ наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснсато" /край на цитата/. А гадината Путлер рече: "I'm sorry!".