Един от атентаторите в Лондон позирал със знаме на ИДИЛ за документален филм

OFFNews 06 юни 2017 в 11:15 2999 0

Снимка "Ченъл фор"

Един от извършителите на атентата в Лондон е позирал със знаме на "Ислямска държава" за документален филм на британска телевизия. 

27-годишният Хурам Бут се снимал във филм на "Ченъл фор", озаглавен "Съседите джихадисти", съобщи "Дейли телеграф", цитирана от БТА. 

Във филма, излъчен през 2015 г., Бут е заснет как се намесва, докато полицията обискира един от лидерите на групата. Той повишава глас и вика: "Защо го пипате?". В друг клип иска компас, за да знае накъде е Мека и да отправи молитви. 

МИ5 и службите за борба с тероризма са започнали да разследват Бут, като следствието е било още в ход до атаката му в събота вечерта.

Когато е бил прострелян смъртоносно от полицията, Хурам Бут е носел фланелка на футболния клуб "Арсенал" и привързана към кръста фалшива бомба.

На властите са били известни връзките на Бут с "Ал Мухаджирун". Групировката е забранена след бомбените атентати от 7 юли 2005 г., а нейните "наследници" са свързвани с една четвърт от ислямистките терористични нападения и заговори, отбелязва "Дейли телеграф".

Бут е бил и задържан за кратко от полицията, наред с други членове на групировката, но е бил освобождаван след часове. 

Според "Гардиън" над 130 имами и мюсюлмански лидери са заявили, че няма да отправят заупокойни молитви за извършителите на съботната атака. Изданието посочва, че това е много необичайна мярка. Тя е предшествана , още повече че е предшествана от декларации на водачи от мюсюлманската общност във Великобритания, че ще удвоят усилията да изкоренят екстремизма.

В една от декларациите се казва: "Ислямски дълг на всеки мюсюлманин е да бъде лоялен към страната, в която живее. Сега ние се питаме как екстремизмът и омразата са обзели някои елементи от нашата общност", пише "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови