Джордж У. Буш, който заведе американците в Афганистан: Сърцата ни са натежали

OFFNews 17 август 2021 в 17:54 4527 3

Снимка Getty Images

Президентът, завел американските военни в Афганистан - Джордж Уокър Буш - коментира за пръв път изтеглянето им, разпоредено от Джо Байдън на 8 юли и довело до бързото превземане на властта в Кабул от талибаните, хаос и 7 човешки жертви.

Буш поведе САЩ към войната в Афганистан след атаките от 11 септември преди близо 20 години.

Днес той казва, че той и съпругата му са гледали "трагичните събития в Афганистан с дълбока тъга".

"Сърцата ни са натежали както за афганистанския народ, който изстрада толкова много, така и за американците и НАТО-вските съюзници, които пожертваха толкова много", пише той в изявление.

САЩ и властите са отговорни да намалят бюрокрацията, съпътстваща евакуацията по време на настоящата голяма хуманитарна криза, добавяйки: "Афганистанците в най-голям риск сега са същите, които бяха начело на напредъка в нацията си".

Миналия месец бившият президент коментира пред Deutsche Welle, че изтеглянето от Афганистан би било "невероятно лошо" за жените и момичетата.

"Пътят пред Афганистан все още е дълъг и труден", казваше той, докато беше действащ президент. "Въпреки това афганистанският народ трябва да знае, че страната му никога няма да бъде изоставена на терористи и убийци." Дали това обещание е спазено? Според много афганистанци - не. На протест в Пакистан през последния уикенд афганистанци издигнаха плакати, които обявяваха Америка за предател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

18.08 2021 в 03:34

Както и тоя путiо и подташачниците му, врещяха на тема "ние
никога няма да предадем Афганистан!"
И демокрацията нямаше да предават луди ялови бабички, ялови негърки, ялови мозъци.
Психодиспансера не работи, щото няма пари. А парите за нато верно ли стигат?:)) А ако не е въпрос на пари?:)

3000

1

L_SD

17.08 2021 в 18:07

Този същият "заведе" американските войници и в Ирак под лъжливия предлог за наличие на ОМП. Резултатът го знаем - хиляди невинни жертви и от двете страни в Ирак, раждането на Ислямска държава и всички последващи от това жертви в региона.