Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Джордж Сорос е в Киев, ще вади Украйна от кризата

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2015 в 10:44 3638 5

Милиардерът Джордж Сорос е в Киев, за да обсъди икономическото възстановяване на страната с висши правителствени служители, пише Russia Today. 

В понеделник Сорос се срещна с членовете на парламента, за да обсъдят въпроси, свързани с борбата с корупция, острата икономическа криза на страната, която я поставя на ръба на неизпълнение на дълга си и други важни теми. 

Много от подробностите, свързани с посещението на милиардерът се държат в тайна. Единственото, което се знае е, че Сорос е отседнал в Киев в петзвезден хотел. 

"Следващата седмица ще бъдем много заети. На посещение ще дойдат много чуждестранни гости, сред които и г.н Сорос, който винаги има оригинални идеи, свързани с ролята и мисията на Украйна", това сподели председателят на комисията по международна политика на украинския парламент Анна Гопко

На 7 януари Сорос публикува есе в New York Review of books, в което подробно описва предложенията си относно това как може да бъде събран 50-милиардният план "Маршал" за подкрепата на "нова" Украйна. Той предлага да се вземат неизползвани средства от други страни от Европейски съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ), Европейската инвестиционна банка, Световна банка или от други източници. 

Така нареченият план "Маршал" се фокусира върху Украйна, а не върху Русия, въпреки че икономиките на двете страни са тясно свързани.  

Новото правителство на Киев вече е получило помощи в размер на 17 милиарда от Международния валутен фонд. Забавяне заради приемането на икономически и политически реформи, както и определянето на бюджета е причина към момента само 4,6 милиарда от сумата да е изпратена до Украйна. От МВФ съобщават, че страната може да поиска още 15 милиарда долара помощи.  

Германия не е склонна да даде много пари на Украйна. Към днешна дата, най-голямата икономика в Европа, е гарантирала заем в размер на 500 милиона евро, който обаче да се използва за възстановяване на източните райони на страната, засегнати от войната, а не за изплащането на масивния дълг на страната.

Европейската комисия предложи 1,8 милиарда евро заем, но все още чака одобрение от Европейския парламент.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови