Джонсън привика лидерите на държавите в кралството след победата на шотландските националисти

OFFNews Последна промяна на 09 май 2021 в 18:22 3544 0

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън

Британският премиер Борис Джонсън покани лидерите на отделните държави на Обединеното кралство за кризисни разговори за бъдещето на страната, след като партията на привържениците на независимостта на Шотландия спечели четвърти пореден управленски мандат в региона, предаде Асошиейтед прес.

Според окончателните резултати от изборите в Шотландия ШНП печели 64 от общо 129 места в местния парламент. Само един глас не й достига за мнозинство.

Лидерката на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън каза, че непосредствен приоритет ще бъде справянето на Шотландия с пандемията от коронавируса. Тя добави обаче, че референдумът за независимост "сега е въпрос на основни демократични принципи". Стърджън заяви, че изборните резултати са показали, че втори референдум за независимост на Шотландия е "волята на народа на страната" и че всеки лондонски политик, който се изпречи на пътя й, "ще влезе в сблъсък с демократичните стремежи на шотландски народ".

Обединеното кралство включва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, последните три от които имат регионални правителства.

Джонсън поздрави Стърджън за преизбирането й, но каза на първите министри на местните правителства, че за Обединеното кралство е "от най-голяма полза, когато работим заедно". Британският премиер покани лидерите на среща "за обсъждане на нашите споделени предизвикателства и как можем да работим заедно през следващите месеци и години, за да ги преодолеем".

Британският премиер има последната дума дали да позволи или не още един референдум за независимост на Шотландия.

Вчера Джонсън написа във в."Дейли телеграф", че един нов референдум би бил нещо "безотговорно и безразсъдно", в момент, когато Великобритания излиза от коронавирусната епидемия. Той продължава да твърди, че въпросът е бил решен с референдума през 2014 г., на който 55 процента от шотландските гласоподаватели гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови