Стърджън пак победи, Шотландия е по-близо до независимост

OFFNews 09 май 2021 в 12:59 5385 0

Шотландската национална партия на Никола Стърджън спечели историческа четвърта поредна победа в парламентарните избори, което проправя пътя към заявка за провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия.

Само един глас не достигна на националистите да спечелят пълно мнозинство в парламента в Единбург. Сега те разполагат с 64 места от 129, следвани от консерваторите с 31, лейбъристите - 22, зелените - 8 и либералдемократите - 4.

Разпределението на местата показва, че двете партии, които са за независимост – Шотландската национална партия и Зелената партия – имат комфортно мнозинство в новия парламент.

Никола Стърджън заяви след победата, че приоритетът ѝ сега е справяне с пандемията от коронавирус, но намерението за нов референдум остава в сила след като бъде преодоляна кризата. Тя допълни, че сега Борис Джонсън няма „демократично оправдание“ да блокира провеждането на референдума за независимост.

Самият Борис Джонсън отправи незабавна покана към лидерите на самоуправляващите се нации в Обединеното кралство на среща за обсъждане възстановяването от Covid-19. Премиерът посочи, че „разпадането на страната ще бъде безотговорно и безразсъдно“.

Тази седмица в Обединеното кралство бяха проведени различни гласувания. Лейбъристът Сaдик Хан бе преизбран за кмет на Лондон, а Лейбъристката партия победи в Уелс. Консервативната партия в се представи убедително на изборите за местни съвети в Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови