Джо Байдън нарече Си Цзинпин ''диктатор''

OFFNews 21 юни 2023 в 08:42 2027 3

Джо Байдън

Снимка БТА/АП

На прием в Калифорния Байдън определи китайския лидер като диктатор

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския лидер Си Цзинпин "диктатор", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана по време на прием в Калифорния с участието на дарители на Демократическата партия и в присъствието на журналисти. Байдън направи изказването ден след като държавният секретар Антъни Блинкън се срещна със Си по време на пътуване до Китай, което имаше за цел да намали напрежението между двете страни.

"Причината, поради която Си Цзинпин се разстрои много, е, че когато свалих този балон с два коша, пълни с шпионско оборудване, той не знаеше, че е там", каза Байдън. "Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса", добави Байдън.

През февруари предполагаем китайски шпионски балон прелетя над въздушното пространство на САЩ. Този инцидент и размяната на посещения на американски и тайвански официални лица в последно време увеличиха напрежението между САЩ и Китай.

Не за пръв път Байдън прави такова гръмко изявление по време на приеми за набиране на средства - събития с ограничен брой присъстващи, на които няма микрофони и фотоапарати, отбелязва Франс прес. На подобна проява през октомври 2022 г. той заговори за опасност от ядрен "апокалипсис", който по думите му може да бъде предизвикан от Русия.

По отношение на неотдавнашната визита на Антъни Блинкън в Китай, американският президент каза, че ръководителят на американската дипломация е свършил "добра работа", но обясни, че ще е необходимо време за подобряване на двустранните отношения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

3

Ivan Terziysky

21.06 2023 в 15:30

Си - диктатор. Че това е най мекото, което може да се каже за тоя комунист.

-529

2

6екеr4о

21.06 2023 в 09:55

Напълно не съм съгласен с мнението, изразено преди мен.

Чичо Джо е железен, трябва ли да припомня как той миналата година нарече Путлер два пъти убиец, а на следващият ден Сената единодушно, повтарям единодушно, без нито един против или въздържал се, гласува резолюция, с която Путлер бе обявен за военопрестъпник!?!

Боядисаният Си бил диктатор, а Добрутро!

318

1

Valioka

21.06 2023 в 09:20

Ами, деменцията го гони. Да си политик не е като да покарваш овцете на ливадата... Жалко, наистина...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика