Джихадисти, преоблечени като лекари, нападнаха болница в Кабул

OFFNews 08 март 2017 в 12:29 2139 1

Снимка Reuters/Omar Sobhani

"Ислямска държава" пое отговорност за атака над военна болница в Кабул, при която стрелци, преоблечени като лекари, се промъкнаха в лечебното заведение и часове наред се сражаваха със силите за сигурност, предава Ройтерс.

Нападението над болницата "Сардар Дауд Хан", намираща се срещу американското посолство,  започва с канонада от изстрели, последвана от експлозия около 9,10 ч. местно време.

Камикадзе взривил пояс с експлозиви до болницата, а после вътре влезли трима, въоръжени с автоматични оръжия и гранати, обясняват от силите за сигурност. 

Районът на болницата е отцепен, а войници са били спуснати на покрива на болницата с хеликоптери. В хода на сражението е избухнала втора експлозия. 

Съобщава се, че в други болници са откарани трима убити и над 60 ранени. Един от нападателите е убит, загинал е и войник. Трима други военни са ранени при сблъсъка.

"Нашите сили са там и има тежко сражение", заяви говорителят на министерството на отбраната Даулат Уазири, цитиран от Ройтерс.

Талибаните отрекоха да имат общо с нападението, след което свързаната с "Ислямска държава" агенция "Амак" съобщи, че именно бойци на групировката са отговорини.

На 1 март беше извършен двоен самоубийствен атентат срещу сгради на службите за сигурност, полицията и разузнаването. Тогава убитите бяха 16, а над 100 души бяха ранени.


 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови