"Джихади Джон" обмислял самоубийство преди да замине за Сирия през 2010 г.

Мира Даскалова Последна промяна на 01 март 2015 в 18:13 6189 3

Мохамед Емуази/Джихади Джон

Екзекуторът на "Ислямска държава", известен като "Джихади Джон", е възнамерявал да се самоубие през 2010 г., защото всяко негово движение било следено от британските служби за сигурност, пише в. "Мейл он Съндей". 

Емуази е изпратил имейлите до журналиста Робърт Въркай преди на напусне Великобритания и да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия. Съдържанието на писмата, изпращани до редакцията на "Мейл он Съндей" от декември 2010 г. до 2011 г., предлагат невероятен поглед към умственото му състояние в период, в който той вече е дълбоко радикализиран.

По това време човекът, който се появи в няколко видеа с обезглавяване на заложници, написал в писмата, че се чувства като "ходещ мъртвец" и "невинна жертва на преследването на МИ5".

Той дава за пример случай, когато пуснал лаптопа си за продажба в интернет. Срещнал се с потенциален купувач и взел със себе си устройството да го разгледа и ако е доволен, да го купи.

Човекът взел лаптопа, дал парите, стиснал му ръката и му казал: "Приятно ми бе да работя с теб, Мохамед".

Емуази пише в имейла, че няма как купувачът да му е знаел малкото име, тъй като никога не го споделя с непознати, пише "Мейл он сънди".

Мохамед, който ще бъде участник в поне шест екзекуции на заложници от ИДИЛ, казва, че тормозът от страна на британските служби му въздействал толкова силно, че обмислял да сложи край на живота си. 

"Чувствам се като ходещ мъртвец. Не ме е страх, че ще ме убият, а по-скоро, че някой ден ще взема достатъчно хапчета, за да заспя завинаги. Просто искам да се отърва от тези хора", написал той в имейла до журналиста Робърт Веркайк, изпратен на 14 декември 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.03 2015 в 18:12

Абе напълно е възможно. И на мен тук ми се е случвало да ми споменават "случайно" неща които не съм им казвал. Имат си начини агентите :)

02.03 2015 в 14:55

Ох, научаването на истинското име на човек не е проблем. Съдейки по това, че е станал главорез, човека сигурно е тъпанар и не знае как да си пази личната информация. Всеки с интернет знае, че не е нужно някой да е от някакви правителствени служби за да ти научи истинското име - все пак то е част от публични данни, до които всеки има достъп. "Ох, аз си дадох телефона и не знаех, че ако някой провери номера в телефонен указател, може да види името ми" Тоя сигурно е бил радикален мюсюлманин още от малък, и това го е сложило на нечии радар.

Или пък този, който е купил лаптопа е бил некъф расист и нарича всичките пакистанци "Мохамед". :D Но го разбирам, като е тъп човек понякога иска да се гръмне, виждайки как другите могат да пишат правилно. "shacked hands", баси британеца.

01.03 2015 в 22:55

Ам що няма тука коментари бре ! Кат режат православни глави всички мълчат ! Кат отрежат мангалска тиква скачате до тавана дее.а боклуците дее.а!