"Джихади Джон" обмислял самоубийство преди да замине за Сирия през 2010 г.

Мира Даскалова 01 март 2015 в 18:13 6848 3

Мохамед Емуази/Джихади Джон

Екзекуторът на "Ислямска държава", известен като "Джихади Джон", е възнамерявал да се самоубие през 2010 г., защото всяко негово движение било следено от британските служби за сигурност, пише в. "Мейл он Съндей". 

Емуази е изпратил имейлите до журналиста Робърт Въркай преди на напусне Великобритания и да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия. Съдържанието на писмата, изпращани до редакцията на "Мейл он Съндей" от декември 2010 г. до 2011 г., предлагат невероятен поглед към умственото му състояние в период, в който той вече е дълбоко радикализиран.

По това време човекът, който се появи в няколко видеа с обезглавяване на заложници, написал в писмата, че се чувства като "ходещ мъртвец" и "невинна жертва на преследването на МИ5".

Той дава за пример случай, когато пуснал лаптопа си за продажба в интернет. Срещнал се с потенциален купувач и взел със себе си устройството да го разгледа и ако е доволен, да го купи.

Човекът взел лаптопа, дал парите, стиснал му ръката и му казал: "Приятно ми бе да работя с теб, Мохамед".

Емуази пише в имейла, че няма как купувачът да му е знаел малкото име, тъй като никога не го споделя с непознати, пише "Мейл он сънди".

Мохамед, който ще бъде участник в поне шест екзекуции на заложници от ИДИЛ, казва, че тормозът от страна на британските служби му въздействал толкова силно, че обмислял да сложи край на живота си. 

"Чувствам се като ходещ мъртвец. Не ме е страх, че ще ме убият, а по-скоро, че някой ден ще взема достатъчно хапчета, за да заспя завинаги. Просто искам да се отърва от тези хора", написал той в имейла до журналиста Робърт Веркайк, изпратен на 14 декември 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!