Две жертви, 30 с измръзвания след първите изкачвания на Еверест от 3 г. насам

OFFNews 23 май 2016 в 09:37 7707 1

Хубавото време позволи около 400 души да изкачат Еверест в първата атака на върха от три години насам. 30 души са с измръзвания или височинна болест, двама планинари починаха от белодробен оток по време на слизането им от върха в петък, пише сайтът "Върхове".

Голямата надморска височина, атмосферните условия и тежкия терен обаче създадоха проблеми за някои от тях. Алпинистката от Индия Сийма Гошвами разви височинна болест и бе свалена от лагер 4 до лагер 2 на около 6400 метра, откъдето тя ще бъде транспортирана с хеликоптер в болница в Катманду. Тя има и измръзвания на ръцете и краката.

Норвежка алпинистка, страдаща от снежна слепота, беше спасена на 21-ви.

Двамата алпинисти, които починаха в петък, са били членове на същата експедиция.

Очаква се решението на техните семейства дали телата им да бъдат свалени от върха и транспортирани. 35-годишният холандец Ерик Арнолд е първият загинал тази година на Еверест. Той е имал достатъчно кислород, както и шерпи. Той обаче се е почувствал изключително зле и е починал в петък вечерта на около 8000 метра височина, преди да успеят да го свалят на по-ниско. Няколко часа по-късно австралийката Мария Стридъм също разви височинна болест и почина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

1

Маргарит

23.05 2016 в 11:09

Доколкото си спомням, смъртността при изкачване на Еверест е около 20%.
Чисто статистически всичко е в рамките на нормалното за Еверест.

А иначе всички тези хора са си оставили душите на Господ, когато са тръгнали нагоре, без гаранция, че ще си ги вземат обратно. И те го знаят! И въпреки това искат да се докажат пред себе си. Тъй че всеки от тях си носи кръста...

 
X

Да помогнем на украинските деца!