Двама загинаха след изригване на вулкан в Япония

OFFNews 23 януари 2018 в 10:19 2705 0

Снимка KYODO/REUTERS

Двама души загинаха, а над 10 са пострадали след изригване на вулкана Кусацу-Ширане, съобщиха японски медии, цитирани от БТА.

Военнослужещ от японските сили за самоотбрана, както се нарича официално армията, е загинал, повлечен от лавина, докато тренирал. Петима други войници са ранени, съобщиха от Министерството на отбраната.

Представител на спасителната служба съобщи за починал 49-годишен мъж, без да обяви повече подробности.

Според спасителите след изригването на вулкана Кусацу-Ширане в центъра на главния японски остров Хоншу са ранени още 10 души, петима от които - тежко. Сред тях са четирима ранени от пръсналото се стъкло в кабинка на лифт, ударен от вулканичен камък.

Лифтът е спрял поради прекъсване на захранването и според местните власти горе са останали 78 души. Пробит е и покривът на павилион за почивка на скиори, обясни генералният секретар на правителството Йошихиде Суга. Броят на пострадалите се уточнява.

Намиращите се в курорта са призовани да напуснат зоната с радиус от два километра около вулкана. 

Вулканът се намира на границата на префектурите Гума и Нагано в центъра на главния японски остров Хоншу и е висок 2160 м.

В Япония има 110 активни вулкана, 47 от тях се наблюдават денонощно. През септември 2014 г. 63 души загинаха при изригване на вулкана Онтаке, най-смъртоносното от 90 години.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!