Двама курортисти загинаха на плаж край Одеса след взрив на мина във водата (видео)

OFFNews 15 август 2022 в 11:52 6903 2

Опасност от мини по украинските плажове

Снимка УНИАН

Украинските плажове около Одеса бяха минирани от ВСУ още в началото на войната.

Двама души са загинали при експлозия на мина във водата на плажа край курортното селище Затока близо до Одеса, съобщи телеграм каналът за местни новини zatokaonline. Инцидентът е станал в неделя, а в понеделник се появи и запис от охранителна камера, която е запечатала момента на взрива.

В първата си информация каналът съобщи за двама почиващи, които са загинали след като са попаднали на мина в морето. Имало и ранени, твърди каналът.

Трагедията е станала пред почивната станция „Рута“ в Затока. Въпреки категоричната забрана за посещение на плажа и за къпане в морето, трима от курортистите в почивния дом решили да излязат на плаж, съобщи оперативното командване „Юг“ на армията. Според военните мината е задействана след като един от къпещите се мъже е попаднал на нея. В резултат на последвалата експлозия двама от мъжете са били убити на място, а третият е бил ранен. На място са били изпратени сапьори, спешна помощ и следствено-оперативна група.

„Напомняме, че в Одеска и Николаевска области е въведена забрана за пребиваване в плажните зони. В крайбрежната защитна ивица на морето е засилен контролът върху бреговата линия за откриване на подозрителни или опасни предмети.“ – се казва в съобщение на ОК „Юг“.

Подобен случай имаше и на 2 юли, когато нарушил забраната мъж се взриви в морска мина в Каролино-Бугаз в Одеска област, втори човек беше ранен. На 11 юни пък мъж загина при същите обстоятелства и пред очите на жена си, сина си и техен приятел на плажа в Грибовка.

ВСУ и украинските власти са хвърлили голямо количество средства за ПВО в Одеса заради важността на града за икономиката, културата и отбраната на страната и населението на морската столица на Украйна се чувства защитено. На фона на войната в Южна и Източна Украйна в Одеса може да се видят купони и барбекюта по Дерибасовска, хората се изкушават да ходят на плаж и да водят неразумен за военно време начин на живот, коментират украински военни.

Плажовете по украинското крайбрежие са минирани още от първите дни на войната за да предотвратят опитите на противника да извърши десант в района на Одеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови