Дутерте спира временно кървавата война срещу наркотиците

ОFFNews 30 януари 2017 в 10:37 6812 5

Филипинският президент Родриго Дутерте ще преустанови временно кървавата война срещу наркодилъри и наркомани, убила над 7000 души от встъпването му в длъжност. 

Шефът на полицията Роналд дела Роса заяви, че отрядите за борба срещу наркотиците ще бъдат разформировани. Това се случва след като полицаи отвлякоха и убиха южнокорейски бизнесмен, предава Би Би Си. 

През октомври Джий Ик-Джо бива отвлечен от дома си по време на акция. След това полицаите го удушават, но се преструват, че все още е жив, за да изнудват близките му за пари, преди да го изгорят в крематориум. Преди броени дни дела Роса се извини за случилото се и заяви, че чувства срам и би искал да може да убие виновните полицаи. 

През репортери днес полицейският шеф обяви, че преустановяването на действията, наредено от Дутерте, е само временно, докато се прочистят редиците на силите на реда.

"Ще прочистим редиците си, след това може би ще можем да продължим войната ни срещу наркотиците", заяви дела Роса. 

Първоначално Дутерте обеща да сложи край на проблема с наркотиците до миналия декември, но по-късно премести крайния срок до този март. В неделя пред репортери президентът отхвърли и този краен срок и заяви, че го удължава до края на мандата си - 2022 г. Известният с дръзките си изказвания и действия държавен глава призна, че е подценил проблема. 




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

4

Христо Мухтанов

30.01 2017 в 22:25

Съгласен съм, че подобна "война" не води до исканите резултати, впрочем имаше много добро клипче на канала kurzgesagt в youtube по въпроса

12678

3

ovgun

30.01 2017 в 16:18

Всъщност войната срещу дрогата винаги е била популизъм за лели в климактериум и некадърни истерични майки. Защото се води от 100 години, а дрогата се увеличава и парите на мафията инвестирани пак в дрога също. Както се вижда, дрогата не може да бъде победена с война, дори и кървава. Докато в Португалия и Испания след декриминализацията на дрогата, употребата й включително и у подрастващи намалява. Просто защото за децата това е поредното тъпо легално "хапче". А не поредното улично тайнство, което истеричната му майка забранява и репресира.

12678

2

ovgun

30.01 2017 в 16:03

Тоя е на сталинския принцип - убийте всички и проблемите ще се решат.

 
X

Да помогнем на украинските деца!