Думата и МО се разминаха по въпроса дали военнослужещите могат да напускат Русия

OFFNews 29 септември 2022 в 12:25 1718 0

граница

Снимка ТАСС

Хиляди руснаци се опитват да напуснат страната, за да се спасят от мобилизация.

След обявяването на мобилизацията е забранено на военнослужещите да напускат страната, обяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и така влезе в противоречие с казаното по-рано от Министерството на отбраната.

"Бих искал да ви обърна внимание на факта, че съгласно 31-вия федерален закон "За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация" на гражданите, които са вписани във военния регистър, се забранява да напускат местоживеенето си без разрешение от военния комисариат (член 21) от момента на обявяване на мобилизацията. Съществува такава правна разпоредба и всички лица, подлежащи на военна служба, трябва да се ръководят от нея", пише Володин в своя канал в Telegram.

Слуховете за евентуално затваряне на границата за мъжете в наборна възраст започват да се разпространяват веднага след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Десетки хиляди руснаци, които не желаят да се бият, се опитват да напуснат страната на тълпи. Повечето от тях успяват да преминат границата, но на тези, които вече са били призовани, се дава формуляр за отказ за напускане на страната, напомня Бе Би Си.

Ден по-рано Володин предложи изоставените от руснаците на границата автомобили да бъдат дадени на "семействата на онези момчета, които са отишли да се бият".

Правителственият портал "Explain.rf" даде разяснения за това дали са въведени ограничения за напускане на страната, както и за това кой подлежи на мобилизация. Обяснено бе, че няма ограничения за мъжете в наборна възраст, които не са получили призовка, да напуснат страната или региона си.

Министерството на отбраната обяви вече, че не планира да налага ограничения върху движението на руснаците по време на частична мобилизация.

Според руския сайт "Медуза" (включен в регистъра на "чуждестранните агенти") Кремъл е планирал да затвори границите, но след това е коригирал плановете си, за да не предизвика нови протести.

Адвокати, помолени от Би Би Си за разяснения, не са напълно сигурни дали законът забранява на мъжете да пътуват в чужбина по време на частична мобилизация.

Адвокат Александър Передрук се позовава на член 21 от федералния закон "За мобилизационната подготовка и мобилизацията". Той забранява на гражданите, включени във военния регистър, да напускат местоживеенето си от момента на обявяване на мобилизацията без разрешението на военния комисариат и федералните изпълнителни органи с резерв.

"Това означава, че ограничението се отнася за всички лица, които са вписани във военния регистър, независимо дали подлежат на мобилизация или не. Не е известно как това ограничение ще действа на практика и дали пътуванията в чужбина ще бъдат ограничени. Вече видяхме публични изявления на официални лица, че няма да има ограничения, но законът ясно посочва, че напускането на страната без специално разрешение е забранено", обяснява Передрук.

Според адвокат Арсений Левинсон "напускането на местоживеенето", което е посочено в член 21 от Закона за мобилизацията, и "напускането на Русия" са различни правни категории. Под "напускане на мястото на пребиваване" законодателството има предвид движение в рамките на страната, изтъква той.

В член 15 от федералния закон "За реда за напускане и влизане в Руската федерация" е записано, че на лицата, призовани на военна служба (наред с други категории граждани), е забранено да напускат страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови