Драматична спасителна операция в Тайланд: извадиха невредимо бебе, паднало в 13-метров кладенец

OFFNews 07 февруари 2023 в 18:12 2976 0

Спасителната операция

Снимка Би Би Си

Спасителната операция

19-месечно момиченце беше спасено в Тайланд, след като падна в дълбок 13 метра кладенец, съобщи Би Би Си.

Драмата се разиграва в Северен Тайланд. Детето си играело в провинция Так (близо до границата с Мианмар) в понеделник следобед, когато паднало през 30-сантиметрова пролука в горната част на кладенеца.

Родителите - мигранти от Мианмар - работели на близкото поле. Когато разбрали какво се е случило, настанала паника.

Спасителната операция протекла през нощта.

След като извадили момиченцето, го откарали в болница, където му е оказана медицинска помощ. То имало само леки наранявания.

"Има признаци на умора, но е с добри жизнени показатели", коментира пред АФП началникът на местната полиция Рацаран Кетсойзинг.

Родителите на бебето казват, че го взели с тях във фермата за тапиока. Оставили го под едно дърво, докато са работили. Вдигнали тревога, след като не успели да намерят детето по време на почивката си и чули плач от близкия кладенец.

Спасителните екипи са били принудени да работят през цялата нощ, използвайки механичен багер, с който са изкопали яма с дълбочина 10 м в непосредствена близост до шахтата на кладенеца. В него бил вкаран кислород, за да може детето да диша. Снимки от мястото на инцидента показаха спасители с твърди шапки, работещи на дъното на дълбоката шахта. В един момент се уплашили, че кладенецът може да се срути върху детето, ако продължат да използват багера, затова използвали лопати, за да отстранят последните няколко метра пръст.

PBS Thailand съобщава, че спасителите са достигнали до детето около 08:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич), но не са успели да го извадят веднага, тъй като то получило нараняване на единия крак.

"Много се радваме, че успяхме да я спасим благополучно - каза пред репортери спасителят Чаначарт Уанчарерунг. - Опитваме се от вчера следобед. Работихме без сън. Всички ни помагаха."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!