Докладът по делото „Рашагейт“ в САЩ е почти готов

Вилдан Байрямова 21 февруари 2019 в 15:01 1818 0

Робърт Мюлер

Снимка WP

Разследването за вероятната намеса на Русия в изборите за президент на САЩ е към финала си, в близките дни ще бъде готов и докладът, съобщава The Washington Post.

Специалният прокурор Робърт Мюлер ще предаде своя доклад на генералния прокурор Уилям Бар през следващата седмица, пише изданието, като се позовава на запознат със ситуацията източник. Според анонимния съветник на Тръмп, на когото се позовава вестникът, близките привърженици на президента се опасяват, че в доклада е възможно да има информация, която рискува да нанесе политическо уронване на репутацията му.

Според информация от друг източник на изданието, до утвърждаването на кандидатурата на Бар за поста на главен прокурор на САЩ от американския сенат, с него са били провеждани разговори по въпросите, свързани с доклада и данните от разследването. Вестникът подчертава, че не е ясно доколко подробни ще бъдат докладът на Мюлер и подготвените на тази база заключения на главния прокурор.

Вестникът подчертава, че приключването на това разследване най-малкото не означава окончателен финал. Доналд Тръмп многократно определяше това разследване като „лов на вещици“. Специалният прокурор Робърт Мюлер скоро ще приключи работата си по доклада за предполагаемата намеса на Русия в американските избори, съобщи по-рано тв CNN, като се позова на запознати с плановете на властта. След това Мюлер трябва да предаде доклада си на главния прокурор, а той на свой ред ще подготви и представи в Конгреса материалите по това дело.

През май 2017 г. специалният прокурор Мюлер започна разследване за евентуалната руска намеса в изборите в САЩ. В рамките на това бяха повдигнати обвинения срещу 34 души, от тях 6-има съветници или други сътрудници на Тръмп признаха вината си – екс-съветникът по националната сигурност Макъл Флин, сътрудникът от кампанията на Тръмп Рик Гейтс, бившият съветник от кампанията Джордж Пападопулос, бившият адвокат на президента Майкъл Коен и екс-ръководителят на предизборния щаб Пол Манафорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови