До 15% от Украйна ще остане трайно окупирана, прогнозира бивш шеф на британския Генщаб

Мая Младенова 05 май 2022 в 13:14 4651 0

Снимка Getty Images

Ген. Ричард Данат

Генерал Ричард Данат, бивш началник на Генералния щаб на британската армия през 2006-2008 г., коментира в интервю за Sky News развоя на войната в Украйна.

Според него подновените съобщения за боеве в завода "Азовстал" в Мариупол представляват опит на Русия да осигури някакъв вид обявяване на победа за честването на 9 май, когато Москва отбелязва победата над нацистка Германия.

Изглежда, че сега са възобновили пряката атака, за да се опитат да потушат останалите части на съпротивата, така че в понеделник да могат да заявят, че са превзели Мариупол и следователно са завършили сухопътния си коридор от Крим през Донбас към самата Русия, коментира генералът.

Според него съдбата на хората в Мариупол е трагедия, която се разиграва пред очите ни. "Някои от цивилните могат да се измъкнат по време на двудневно или тридневно прекратяване на огъня, за което се говори, но се опасявам, че за войниците там перспективата е много мрачна, добавя той.

Данат допусна, че руският президент Владимир Путин е в състояние да обяви победа, защото "той има контрол над държавните медии. Той може да казва каквото си иска. И трагичното е, че голяма част от руския народ ще повярва на това, което той казва".

Той смята, че изгледите за крайния резултат в Украйна са доста мрачни за украинците. "Тъжната реалност е, че в някакъв момент, надяваме се в недалечно бъдеще, ще има някаква форма на общо прекратяване на огъня и войната ще спре там, където е в момента. [Руснаците] няма да напуснат по собствено желание. И никой няма да ги изхвърли. НАТО и Западът няма да организират операция в стил Ирак, за да изхвърлят руснаците от Украйна по същия начин, по който Саддам Хюсеин беше изхвърлен от Кувейт. Това просто няма да се случи. Така че може да се установи едно ужасно ново статукво, при което 10-15 % от Украйна са окупирани от руснаци и нищо не може да се направи по въпроса."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !