Днес Шотландия решава за своята независимост

Ивайло Анев 18 септември 2014 в 07:56 1969 7

В Шотландия днес се произвежда референдум, на който жителите на региона ще решат дали той да остане част от Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Гласуването започва в 7 часа сутринта (6 часа по Гринуич) и ще приключи в 22 часа (21 часа по Гринуич). Резултатите ще станат известни утре сутринта.

Право да гласуват имат около 5,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания. Техният вот ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Референдумът, който се очертава изключително оспорван, може да сложи край на вековен съюз и да доведе до създаването на нова страна в Европа. Изправен пред подобни залози, северният регион с 5,3 милиона жители чака резултатите със затаен дъх.

Лидерите на трите водещи политически партии на Великобритания - Дейвид Камерън (Консервативната партия), Ник Клег (Либерал-демократите) и Ед Милибанд (Лейбъристката) обещаха значително разширяване на правомощията на властите в Шотландия, ако шотландците гласуват против независимост на запланувания за днес референдум.

Авторите на документа призовават шотландците да вземат участие в усилията на партиите за „подобряване управлението на Обединеното кралство през следващите години", отбелязва Би Би Си.

Хората искат промяна. Гласуването против излизане от състава на Великобритания ще e за тяхно добро и безопасност, отбелязват тримата лидери.

Британските лидери смятат, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Агенция "Ройтерс" отбелязва, че не се очакват екзит полове след затварянето на избирателните секции. Информация за предварителни резултати може да има още в 1 часа сутринта на 19 септември. Най-големите градове обаче - Глазгоу, Единбург и Абърдийн - вероятно ще започнат да обявяват резултати не по-рано от 4 часа сутринта, т.е. около 7 часа българско време на 19 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови