Днес се провеждат парламентарни избори в Естония

OFFNews 03 март 2019 в 10:52 1644 0

Естонците гласуват днес парламентарни избори, като лявоцентристката коалиция ще се състезава с традиционните си либерални съперници и нарастващата подкрепа за крайнодясна партия, съобщават БТА и AFP.

Не особено интензивната кампания се фокусира върху основни въпроси като данъчното облагане и публичните разходи, както и напрежението около образованието на руски език за значителното руско малцинство в Естония и разделението между градските и крайградските райони, пише агенцията.

Близо 40% от 880 690 избиратели, които имат право на глас, са използвали електронно гласуване , започнало по-рано, като официалните лица са убедени, че онлайн системата може да устои на всеки опит за намеса.

Главните претенденти са Центристката партия на премиера Юри Ратас, чиито привърженици включват и етнически руснаци, които са 25 на сто от населението в бившата съветска република; Партията на реформите, която се застъпва за либерална икономическа политика, и Социалдемократическата партия, която се съсредоточава върху социални и свързани с благосъстоянието въпроси.

Обещавайки да намали данъците и акцизите и залагайки на анти-имиграционната реторика, крайно дясната ЕКРЕ се очаква да събере до 17,3%, но трудно може да намери коалиционни партньори според политическите анализатори в страната.
Очаква се пет или шест партии да влязат в 101-местния парламент, което обещава трудни преговори за формиране на управляваща коалиция.

Всички партии са единодушни, че Естония е активен член на ЕС и твърд съюзник на Вашингтон, както и че НАТО е крайъгълен камък в политиката по сигурността на Естония. Но Русия запазва интереса си към делата във военната област и сигурността на Естония и балтийските й съседки, откакто трите републики се присъединиха към НАТО през 2004 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови