Днес се навършват 70 г. от атомната бомбардировка над Нагасаки

OFFNews 09 август 2015 в 08:44 5887 4

Днес в японския град Нагасаки ще се проведе честване по повод 70-годишнината от атомната бомбардировка над града от американците в края на Втората световна война, заради която загиват 165 409 души, съобщиха световните медии.

Паметната церемония ще започне в Парка на Мира в 11:02 часа местно време (05:02 часа българско време). На територията на цяла Япония ще бъде отбелязана минута мълчание, след което речи ще произнесат кметът на Нагасаки Томихиса Тауе и премиерът Шиндзо Абе.

В четвъртък, 6 август, бе отбелязана 70-годишнината от ядрения взрив в Хирошима, в следствие на който загиват 292 325 души.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова Барак Обама и лидерите на останалите ядрени държави да посетят двата поразени града, за да видят ужаса, на който са способни тези оръжия, и да се разоръжат от тях.

Норман Браун, един от инженерите, създали атомната бомба, също призова за премахването на ядрените оръжия и съжали за щетите, причинени от нея.

91-годишният учен е отговарял за пречистването на плутония в националната лаборатория „Лос Аламос“ в щата Ню Мексико, който е бил използван за бомбата, хвърлена над Нагасаки.

„Когато Япония се предаде след атомните бомбардировки, американските войници ми благодариха за това, ч е съм ги предпазил от това да заминат да се бият срещу Япония. Мислех, че съм помогнал за спасяването на много животи и от двете страни. Но не бях осъзнал мащаба на разрушенията , причинени от атомните бомби, докато не посетих Хорошима и Нагасаки", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови