Днес се навършват 70 г. от атомната бомбардировка над Нагасаки

OFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 08:44 4436 4

Днес в японския град Нагасаки ще се проведе честване по повод 70-годишнината от атомната бомбардировка над града от американците в края на Втората световна война, заради която загиват 165 409 души, съобщиха световните медии.

Паметната церемония ще започне в Парка на Мира в 11:02 часа местно време (05:02 часа българско време). На територията на цяла Япония ще бъде отбелязана минута мълчание, след което речи ще произнесат кметът на Нагасаки Томихиса Тауе и премиерът Шиндзо Абе.

В четвъртък, 6 август, бе отбелязана 70-годишнината от ядрения взрив в Хирошима, в следствие на който загиват 292 325 души.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова Барак Обама и лидерите на останалите ядрени държави да посетят двата поразени града, за да видят ужаса, на който са способни тези оръжия, и да се разоръжат от тях.

Норман Браун, един от инженерите, създали атомната бомба, също призова за премахването на ядрените оръжия и съжали за щетите, причинени от нея.

91-годишният учен е отговарял за пречистването на плутония в националната лаборатория „Лос Аламос“ в щата Ню Мексико, който е бил използван за бомбата, хвърлена над Нагасаки.

„Когато Япония се предаде след атомните бомбардировки, американските войници ми благодариха за това, ч е съм ги предпазил от това да заминат да се бият срещу Япония. Мислех, че съм помогнал за спасяването на много животи и от двете страни. Но не бях осъзнал мащаба на разрушенията , причинени от атомните бомби, докато не посетих Хорошима и Нагасаки", казва той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2015 в 14:48

Докато има слепци, които да следват болните амбиции на шепа хора ще е така и ще бъде така. Единствените, които страдат са обикновенните хора, които нямат амбиции за световно господстово и порсто искат да водят нормален мирен живот.
Щеше да е хубаво в този свят да има само такива хора и думите военен/война/оръжие и т.н. да не съществуват ...

09.08 2015 в 14:12

Японската империя си заслужаваше бомбите, след като губеха войната е трябвало да се предадат и да поискат прошка за чудовищните изтъпления които правят в Азия по време на войната. Особено над военопленници. Но всъщност бързата капитулация ги спасява от лапите на Червената армия която се е готвила всеки момент да нахлуе от север. Тогава жертвите щяха да са десет пъти повече.

09.08 2015 в 12:34

ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

09.08 2015 в 12:16

Подобно на бомбардировките на граждански цели по време на войната и на масовите убийства, грабежи и изнасилвания в окупирана Европа от съюзниците след нея, това е ненаказано военно престъпление, което продължава да бъде оправдавано само с един аргумент - че е извършено от победителите.