Днес САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата

OFFNews 04 ноември 2020 в 08:27 1879 0

Снимка Pixabay

Съединените щати днес официално излизат от Парижкото споразумение за климата - точно година след като администрацията на Тръмп уведомии ООН, че напуска международния договор, предава ДПА. 

САЩ е първата страна, която напуска споразумението, ратифицирано в Париж през 2015 г. Официалното напускане на страната от договора се случва на фона на президентските избори. Припомняме, че Джо Байдън заяви, че ако бъде избран, една от първите му задачи, ще е да присъедини САЩ отново към договора.

По време на предизборната кампания през 2016 г., Тръмп обеща да извади САЩ от споразумението, което според него вреди на американската икономика, пише Ройтерс. И така втората в света страна по парникови емисии след Китай, напусна споразумението.

Европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова Съединените щати бързо да се върнат към договора. В противен случай страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди базираната в Ню Йорк компания Блек Рок, предаде Ройтерс.

Редица учени пък многократно предупреждават, че са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища - целта, заложена в Парижкото споразумение.

Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови