Дискордия лийкс: Руснаците са атакували с Тобол-1 сателитните комуникации на Мъск в Украйна

OFFNews 19 април 2023 в 11:05 11713 6

Снимка

Стремежът на Русия да саботира достъпа на украинските сили до интернет чрез вземане на прицел на сателитните комуникации Starlink, предоставени от милиардера Илон Мъск на Киев, изглежда е по-напреднал, отколкото се е знаело досега, разкрива секретен доклад на американското разузнаване, изтекъл покрай аферата „Дискорд лийкс“, пише „Вашингтон поуст“, който се е сдобил с доклада.

Според документа, който е с гриф „строго секретно“, от месеци Москва прави експерименти със своите системи за електронна война „Тобол“ за да наруши комуникациите на Starlink в Украйна. Докладът е сред чувствителните материали, които изтекоха през платформата за съобщения „Дискорд“ и е датиран към март.

От текста му не става ясно дали някой от руските опити е бил успешен, но откритието на разузнаването все пак е поразително, тъй като изглежда потвърждава това, което наблюдателите само са предполагали преди: че програма, привидно предназначена да защитава сателитите на Кремъл, може да бъде използвана за атака на противниците на Москва.

SpaceX, фирмата, която притежава Starlink, е отказала коментар по темата. Миналата пролет Мъск бегло спомена опитите на Кремъл да се атакува технологията му, като написа в Twitter през май, че докато Starlink демонстрира своята устойчивост срещу подобни опити за „заглушаване и хакване“, руснаците изглежда засилват усилията си.

Пентагонът не отговори на въпроси относно изтеклите данни. „Тези системи представляват важен слой в комуникационната мрежа на Украйна“, каза майор Чарли Диц, говорител на Министерството на отбраната. Фокусът на отдела, добави той, „остава върху това да осигури на украинците сателитните възможности, от които се нуждаят“.

Константин Жура, говорител на украинското министерство на отбраната, каза, че властите в Киев са наясно с усилията на Русия и „предприемат мерки за неутрализирането им“. Руското посолство във Вашингтон не отговори на искането за коментар, посочва „Вашингтон поуст“.

Starlink се оказа жизненоважен за армията на Украйна, която разчита на малките преносими терминали за комуникация през бойното поле и предаване на разузнавателна информация. Руските сили постигнаха успех, като попречиха на украинците да използват друго комуникационно оборудване, включително радио и мобилни телефони, но сателитните сигнали са по-трудни за прекъсване.

Миналата есен Мъск се сблъска с негативна реакция от страна на украинските лидери, след като представи план за прекратяване на войната , който критиците сметнаха за прекалено благоприятен за Русия. Седмици по-късно бизнес магнатът отново беше критикуван, когато заплаши да спре финансирането на услугата Starlink. Острата реакция го накара бързо да обърне курса .

Не е ясно дали прекъсванията на Starlink, които са докладвани в Украйна, са резултат от руските експерименти с Тобол или други възможности за заглушаване, използвани от руските сили, като монтираната на камиони система Tirada-2 . Украинските войски съобщиха, че са имали смущения през октомври, докато се придвижваха към руските позиции по време на успешни контраофанзиви на юг и изток. По това време украински служители предположиха, че SpaceX е ограничил достъпа до интернет в тези райони, за да попречи на руснаците да използват услугата.

Анализаторите са идентифицирали най-малко седем комплекса „Тобол“ в Русия, всичките разположени до съоръжения, използвани за проследяване на сателити космическата сигурност и устойчивост.

Сателитната намеса може да бъде направена на две места: в Космоса, като се вземат на прицел директно сателитите, и на земята, където оръжията за радиолокационна борба могат да се насочват към приемниците, смятат експертите на Secure World Foundation. Смущенията, което се извършват в Космоса, смесва сигнала от сателита с оригиналното излъчване, което изкривява информацията, която получават всички потребители на този сателит. „Тобол“ почти със сигурност работи по този начин, смята Барт Хендриккс, изследовател, който следи отблизо програмата.

Наземният метод, известен като заглушаване на връзката надолу, предава сигнал на същата честота като сателита, което не позволява на свързаните устройства да получат оригиналния сигнал. Този метод има по-малък обхват на действие, тъй като зависи от заглушителя, който се приближава относително по-близо до системите, които възнамерява да наруши.

Мъск каза миналата година , че софтуерна корекция е помогнала за преодоляване на смущенията в терминала на Starlink. Не е ясно дали това е препратка към заглушаване на връзката надолу. Tobol е проектиран да прекъсва самия сигнал по пътя му към терминала.

Изтеклият документ описва „продължаващия военен оперативен експеримент на Русия за насочване към сателитната комуникационна система Starlink над Украйна с руския „Тобол-1“ и идентифицира три места в Русия, където са проведени тестовете. С най-голяма интензивност тези опити са били близо до Бахмут, където текат най-тежките боеве в руско-украинската война.

Експериментът, започнал в края на септември, е трябвало да продължи 25 дни, се казва в оценката на американското разузнаване, но са изминали повече от пет месеца от началото на тестовете към момента, когато изтеклият документ е бил подготвен за висши американски служители. Слайдът на брифинга не казва защо експериментът е продължил толкова дълго, дали Русия е срещнала някакви проблеми или дали операцията е имала очаквания ефект.

Въпреки че руското позициониране на комплексите Тобол в страната може да предполага, че те се използват за отбранителни цели, трите обекта, разкрити в оценката на американското разузнаване - един извън Москва, обект близо до Крим и друг в западния руски ексклав Калининград - са най - близките съоръжения до Украйна, което ги прави подходящи за атака. Тяхната зона на покритие изглежда обхваща цяла Украйна, смята Брайън Уидън, директор по програмно планиране във фондация Secure World.

„Публичната документация, с която разполагаме, говори, че това е отбранителна система, като „Тобол“ ще бъде използван за откриване на опити да за заглушаване или намеса в руски сателити. Комплексът трябва да анализира тези смущаващи сигнали и след това да излъчи контрасигнал, който ще се опита да отхвърли смущенията“, казва Уидън. „Но ако е в състояние да направи това“, допълва експертът, „вероятно може да използва същите тези способности за офанзивна намеса в нечий друг сателит.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

20.04 2023 в 12:31

Чудничко, сичкото коментатор имаме по 10 минуса...

15914

5

поп Дръвчо

20.04 2023 в 00:15

Аз ползвам Старлинк. Технологията е такава че с украинците ползваме един и същи земни станции.

Определено има трески за дялане услугата ама най-големият успех на орките е няколко пъти по 15-20 минути прекъсване.

След 2-3 софтуерни обновления на терминалите въпросът се реши.

Хубаво нещо са фазираните решетки...

-529

4

6екеr4о

19.04 2023 в 14:41

Като не става с „Тобол-1“, блядовете да пробват с „Тобол-2“, после може и с "5" или с "15", ма дотогава педеРацията ше се е разпаднала...

3767

3

Име на профила

19.04 2023 в 13:33

Ако не се лъжа Мъск им беше благодарил на Московия, че са помогнали да усърършеснтва защитата на мрежата му с техните жалки опити.

2550

2

alfakentavur

19.04 2023 в 12:25

За БГ рашистките мекерета тоалетната е явно нещо също толкова непознато като за азиатските варварски орки. Мислят си и че тя работи с чипове :)))))
 
X

Да помогнем на украинските деца!