Директорът на МВФ Кристалина Георгиева пристигна в Киев с Джо Байдън

OFFNews 20 февруари 2023 в 15:24 4916 1

Володимир Зеленски и Кристалина Георгиева

Снимка Офис на президента на Украйна

Володимир Зеленски и Кристалина Георгиева, 20 февруари, Киев

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пристигна на официално посещение в Киев. Новината съобщи в канала си в Телеграм депутатът от Върховната рада Олексий Гончаренко.

Това е първото посещение на Кристалина Георгиева като директор на МВФ. Според "Ukraine 4 Freedom" Георгиева е пристигнала в Киев заедно с Джо Байдън и съветника му по националната сигурност Джак Съливан.

Според източници на „Зеркало недели“ докато вървяха срещите между Володимир Зеленски и намиращия се в Киев по това време Джо Байдън, в сградата на украинското правителство са започнали разговори между Георгиева и членове на кабинета. Очаква се ръководителката на МВФ да проведе по-късно днес срещи с Володимир Зеленски и с ръководството на Националната банка на Украйна.

„Интерфакс“ от своя страна допълва, че Георгиева се е отбила в Киев на път за Индия, където ще се срещне с министрите на финансите на Г-20.

По късно от канцеларията на украинския президент съобщиха, че управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева се е срещнала с държавния глава Зеленски и премиера Денис Шмигал. Украйна разчита на нова многогодишна програма на фонда с обем от над 15 милиарда долара в две части.

„Посещението на Георгиева в Киев показа, че Украйна е във фокуса на вниманието на МВФ“, написа Зеленски в публикация във фейсбук с видео от срещата.

„Подкрепата на МВФ създава възможност Украйна да остане силна. Тя също е оръжие – икономическо оръжие, което дава на нас, нашето общество, нашия бизнес възможност да се развиваме... Благодаря ви, че посетихте и подкрепихте Украйна от първите дни на пълномащабното руско нахлуване. Хубаво е, че сме във фокуса на вашето внимание“, каза Зеленски.

Припомняме, че мисията на Международния валутен фонд (МВФ) на 13 февруари започна работа в Украйна като част от първата ревизия на програмата за мониторинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews