Дилма Русеф поиска отмяна на импийчмънта след скандала с нейния наследник

OFFNews 26 май 2017 в 10:51 4404 1

Бившия бразилски президент Дилма Русеф поиска от Федералния върховен съд да анулира решението за освобождаването ѝ от длъжност след скандала с нейния наследник Мишел Темер, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

"Днес страната е обхваната от остра политическа криза с невиждани до момента мащаби. С всеки ден става все по-очевидно, че сегашният президент е нелегитимен и не е способен да изпълнява задълженията си и занапред. Той зае поста не по волята на народа, а вследствие на натрапен импийчмънт, осъществен с груби нарушения, без никакви юридически основания", цитира изданието иска, подаден от адвокатите на Русеф.

Миналия септември Русеф вече поиска съдът да отмени решението за импийчмънт, но тогава съдия Теори Заваски обяви аргументите ѝ за несъстоятелни. 

На 17 май бразилските предприемачи Жоесли и Уесли Батиста предадоха на Федералния върховен съд запис, на който президентът Темер приканва да бъде подкупен бившият председател на долната камара на парламента Едуардо Куня, инициатор на импийчмънта на Русеф.

Според следствието с парите е трябвало да бъде "купено мълчанието" на Куня, който е потенциален свидетел в разследването на най-големия корупционен скандал в историята на Бразилия. Полицията разполага и с видеозапис, на който близък съветник на Темер слага в куфарче голяма сума пари.

На фона на скандала опозицията поиска Темер да напусне поста. 

Темер отхвърли обвиненията по разследването срещу него и обеща да докаже невинността си в съда. 

Дилма Русеф беше отстранена от поста в края на август миналата година. Тя беше обвинена в злоупотреба с бюджета и влошаване на държавната икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!