Десетки хиляди мигранти заливат Австрия, след като съседите ѝ затвориха границите си

По данни на Червения кръст вчера там са влезли около 13 хил. имигранта

OFFNews 20 септември 2015 в 15:50 8278 17

Снимка Асошиейтед прес

След като Хърватия, Унгария и Словения увеличиха усилията си, за да отблъснат имигрантите към съседните държави, десетки хиляди души са влезли в Австрия, съобщава британският "Гардиън".

Най-големият миграционен поток на континента от 1945 г. успя да отвори голяма пропаст между западните и източните страни членки на Европейския съюз относно това как да се разпределят бежанците справедливо. Напрежение предизвикват и въпросите относно справедливостта на Шенгенското споразумение и възможността за пътуване без граничен контрол в блока от 28 държави.

Приблизително 13 000 души са влезли в Австрия само през вчерашния ден, съобщи ръководството на Червения кръст в страната. Числото не беше веднага потвърдено от местната полиция, която по-рано каза, че се готви за наплив от около 10 хил. бежанци и имигранти.

Австрийската полиция съобщи, че Унгария е транспортирала до границата най-малко 6700 души. Дясноцентристкото правителство на Унгария се сблъска с международна критика, заради агресивните сблъсъци с имигрантите и бързо издигната ограда по границата със Сърбия. Въпреки това в късния следобед на петък унгарските органи започнаха да транспортират хиляди мигранти право към границата с Австрия - очевидно, за да ги прекарат през територията си и да се отърват от тях възможно най-бързо.

Хърватия, Унгария и Словения са членове на Европейския съюз, но само последните две принадлежат към Шенгенското пространство, в което може да се пътува без паспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!