Десерт, който убива: оризов сладкиш задуши двама японци, няколко души са в критично състояние

OFFNews 02 януари 2018 в 12:12 7739 1

Двама души починаха в Япония, а няколко са в критично състояние, след като се задушили с традиционен оризов десерт - част от традиционното новогодишно меню, пише Би Би Си.

Малките сладки може би изглеждат безобидни, но всяка година трудната за ядене храна отнема по няколко живота и принуждава властите да отправят предупреждения към хората.

Какво е мочи?

Мочи е японски десерт от оризово тесто с различни плънкa. Обикновено в Япония сладките топчици се правят на специална церемония "мочитцуки". Първо оризът се задушава на пара, след което се размачква до получаването на лепкава маса. След оформянето на сладките, те се пекат или варят.

Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година.

Как мочи убива?

Десертът е труден за дъвчене и лепкав. В същото време топчетата са много по-големи например от таблетка и трябва старателно да се сдъвчат, преди да се глътнат. Но ако някой не ги сдъвче добре - например деца или по-възрастни хора - ще открие колко е трудно да се яде мочи.

Ако не се сдъвчат, а просто се погълнат, лепкавите мочи се залепят за гърлото, а това може да доведе до задушаване.

Според японска медия, цитирана от Би Би Си, 90% от тези, които търсят помощта на болниците заради новогодишните мочи са хора над 65-годишна възраст.

Как е безопасно да се ядат?

Дъвчете, дъвчете и пак дъвчете. Ако не е възможно, просто нарежете оризовия сладкиш на по-малки парчета.

Всяка година властите отправят предупреждение към хората, особено към много младите и по-възрастните, да консумират мочи, след като първо са го нарязали на по-малки хапки. Но въпреки предупреждението всяка година има смъртни случаи, свързани с ястието.

В новогодишната нощ на 2014 и 2015 година например броят на жертвите достигна 9 души. През 2016 г. беше една, а през 2017-а - две.

Всяка година все повече и повече хора постъпват в критично състояние в болниците в страната заради сладкия оризов десерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

1

voododoll

02.01 2018 в 14:24

По същия начин умират и от ядене на живи октоподчета. Навиват се на клечка и се гълта цели преди да се развият. ИНче могат да залепнат на гърлото и да доведат до доста неприятна и бавна смърт.