Депутат маори е изгонен от новозеландския парламент за племенен танц на заседание

OFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 19:48 2467 0

Снимка Twitter/ Rawiri Waititi

Уайтити заедно с Деби Нгарева - Пакър, която също е представител на Партията на маори.

Съпредседателят на новозеландската партия на маорите Рауири Уайтити беше отстранен от парламента за втори път тази година, след като изнесе церемониален танц по време на дебат за правата на коренното население.

Докато премиерът Джасинда Ардърн изслушваше въпроси от народните представители, Уайтити се намеси с танца си и обвини опозиционната партия в страната в "расистка пропаганда и реторика".

След напрегната размяна на реплики с председателя на парламента, в резултат на която микрофонът му беше изключен, Уайтити започна да танцува традиционния маори танц хака и беше помолен да напусне.

Хака е церемониален военен танц, изпълняван преди събития, включително новозеландските ръгби мачове и е насочен като предизвикателство към опонентите и вик за обединение, преди да се отправят в битка.

Прекъсването настъпи докато Джудит Колинс, лидерът на дясната опозиционна национална партия Нова Зеландия, задаваше въпроси на Ардърн относно суверенитета на коренното население.

Партията на Колинс критикува Ардърн по въпроса и се противопостави на обявения наскоро здравен орган на маорите, създаден от правителството на Ардърн, за да коригира неравенствата в здравните услуги в страната, съобщава клонът на CNN в Нова Зеландия.

Това е вторият път в последните няколко месеца, в който Уайтити е изгонен от парламента. През февруари му беше наредено да напусне, след като отказа да носи вратовръзка. Политикът твърди, че изискването потиска местната култура и впоследствие парламентът отмени правилото.

"През последните две седмици имаше расистка пропаганда и реторика към тангата уенуа", заяви Уайтити по време на първото си изказване в сряда, използвайки термин на маори, отнасящ се до коренното население на Нова Зеландия. "Това не само е обидно, но и влияе на обноските на Парламента."

Председателят отговори, че смята, че нищо нередно не е казано по време на седмичния дебат във времето за въпроси, при който Колинс разпитваше Ардърн. Той помоли Уайтити да се изкаже само ако има някаква нова забележка.

Той от своя страна заяви, че възгледите и решенията за правата на коренното население трябва да се вземат от него. По време на тази размяна на реплики микрофонът на Уайтити беше изключен. В отговор политикът започна да танцува хака, преди бързо да му бъде наредено да напусне.

Маори, които съставляват около 15% от населението на Нова Зеландия, са били лишени от голяма част от земята си по време на британската колонизация на страната. Хиляди маори протестираха за граждански и социални права през последните години и критикуваха правителствата, че не успяват да се справят със социалните и икономическите неравенства.

През февруари правителството на Ардърн обяви планове за национална програма по история на маори. През ноември миналата година Ардърн назначи и първата жена от коренното население външен министър - Наная Махута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X