Ден 47: Мощни експлозии в Харков и Миколаев. Русия: Свалихме два украински самолета (обновена)

Нова Зеландия праща военна помощ на Украйна: самолет и 58 души персонал

OFFNews 11 април 2022 в 09:46 3080 0

Снимка БТА/АП - Andrew Marienko

Жилищна сграда в Харков след обстрел. Неделя, 10 април 2022 г.

Със серия от мощни експлозии, разтърсили тази нощ украинския югозападен град Харков и Николаев, който се намира близо до Черно море в южната част на страната, започна 11 април - 47-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. По-рано в неделя ракети поразиха летището в разположения на река Днепър град Днипро, съобщи Валентин Резниченко, управител на централната Днепропетровска област, цитиран от Ройтерс. Днипро е един от най-големите промишлени центрове на Украйна, център на ракетостроенето ù.

В 1:21 ч след полунощ беларуският канал NEXTA съобщи в Телеграм, че украинските въоръжени сили са разбили конвой с руско военно оборудване близо до втория по големина в Украйна град Харков и че има много жертви. Медията се позова на бившия съветник на украинския министър на вътрешните работи Михайло Апостол, който пише това, уточнявайки, че се доверява на свои източници. Информацията не е потвърдена. Не се съобщава и от други медии.

Призори, малко след 6 ч сутринта вой на сирени, предупреждаващи за въздушно нападение, се чу в Украйна, включително Лвов, Киев, Днепър и Запорожие. Това се случи в момента, когато президентът Володимир Зеленски предупреди сънародниците си, че предстоят "още по-мащабни операции от страна на Русия в източната част на нашата държава".

Свалени украински самолети

Днес предиобед руското Министерство на отбраната съобщи за два свалени украински самолета близо до град Изюм, цитирано от руската информационна агенция Интерфакс.

Министерството твърди и че Русия е унищожила зенитноракетни установки С-300, които са били предоставени на Украйна от европейска страна, предаде Ройтерс. Ведомството не уточнява коя европейска страна е предоставила системите С-300. В петък това направи Словакия.

След руското съобщение словашкият министър-председател отрече твърдението и го нарече "руска пропаганда".

Ведомството съобщи, че руски ракети "Калибър" с морско базиране вчера са унижили четири установки С-300, които са били укрити в хангар в покрайнините на украинския град Днипро. Русия добави, че при атаката са били поразени 25 украински военни.

Няма независимо потвърждение на тази информация. Твърди се още, че четири украински безпилотни летателни апарата и един хеликоптер са били свалени и в други източни райони на страната.

Нова Зеландия праща военна помощ

Нова Зеландия съобщи, че изпраща в Европа самолет на отбранителните сили и 58 души персонал. Екипът планира да транспортира оборудване и доставки на целия континент, но няма да влиза в самата Украйна, се казва в изявление на правителството. Във връзка с руската инвазия министър-председателят Джасинда Ардърн заяви: "Подобна явна атака срещу суверенитета на една страна е заплаха за всички нас".

Съсредоточаване на бойните действия в Източна Украйна

Анализатори, цитирани от Би Би Си, прогнозират днес, че бойните действия ще се съсредоточат в Източна Украйна. Руски официални лица потвърждават това и заявяват, че се съсредоточават в пълното "освобождаване" на Донбас. За предстоящи още по-мащабни операции в източната част на страната предупреди снощи украинският президент Володимир Зеленски.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров пък заяви, че руските сили ще настъпят не само към обсаденото украинско пристанище Мариупол, а и към непревземаемата за Русия досега столица Киев.

Мариупол

На фона на известното затишие на бойните действия Обединеното кралство предупреждава за възможна употреба на фосфорни боеприпаси от Русия при засилване на боевете в Мариупол. Британското министерство на отбраната твърди, че такова оръжие вече е било използвано в Донецка област. Употребата на фосфорни бомби в градски райони е забранена от международното право. Те биха могли да увеличат значително броя на цивилните жертви и да увеличат сериозността на нараняванията. Русия продължава да използва "неуправляеми бомби", а това носи риск от значително увеличаване на цивилните жертви, предупреждава британската отбрана.

Краматорск

Днес стана известен и броят на загиналите при ракетния удар по железопътната гара в град Краматорск в петък. Той нарасна на 57 души, съобщи областният управител Павло Кириленко. Ранените са 109 души. Нападението беше извършено, докато хиляди украинци - основно жени и деца - чакаха влак, който да ги отведе на запад. Русия отхвърли обвиненията, че е извършила нападението. Москва твърди, че ракетите са били украински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови