Ден 17: Украйна се събуди с вой на сирени

Въздушна тревога е обявена в Киев, Лвов, Одеса, Харков, Черкаси и Суми

OFFNews 12 март 2022 в 07:22 4633 6

Снимка БТА/АР

Експлозия в жилищна сграда в Мариупол

Вой на сирени за въздушна тревога се чува рано тази сутрин в много украински градове, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

На спътникови снимки от вчера се вижда, че руските сили се прегрупират на северозапад от Киев, като извършват артилерийски обстрел, докато се приближават към столицата.

Атаките на руските сили в Украйна продължават, написа днес украинската армия във Фейсбук, предаде ДПА. Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс.

На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

Около 70 процента от източноукраинската Луганска област е окупирана от руските войски, каза губернаторът на областта Сергий Хайдай, цитиран от ДПА.

Районите, които са под контрола на Киев, са подложени на постоянен обстрел и десетки цивилни са убити или ранени. Губернаторът написа във Фейсбук, че няма хуманитарни коридори, по които населението безопасно да напусне областта.

В опит да блокират град Чернихов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернихов, посочва ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

Украински представители обвиниха обвиниха Русия, че е обстрелвала с тежка артилерия южния украински град Николаев и е нанесла щети на онкологична болница и няколко жилищни сгради, предаде Асошиейтед прес.

Главният лекар на болницата Максим Безносенко каза, че по време на обстрела в лечебното заведение са се намирали няколкостотин пациенти, но никой не е ранен. Сградата е пострадала, има изпочупени прозорци.

Руските сили засилиха атаките си срещу Николаев, разположен на 470 километра южно от Киев, и се опитват да обкръжат града.

САЩ смятат, че руските удари в Западна Украйна през последните 24 часа са били с цел да попречат на украинските сили да използват летищата, съобщи вчера американски военен представител, предаде Ройтерс.

Кметът на град Луцк в Западна Украйна съобщи, че четирима души са били убити и шестима са били ранени при нападение срещу летище в района.

Руските военни рядко нанасят удари в Западна Украйна (далеч от бойните полета в северната, източната и южната част на страната). Украйна все още има 56 изтребителя, които може да се използва, каза още американският представител.

В Сумска област днес ще бъде отворен "зелен коридор" за евакуация на жени, деца, възрастни мъже и хора с увреждания, съобщават украинските власти. 

Броят на хората, избягали от Украйна след началото на руското нашествие, вече е над 2,5 милиона, предаде ДПА, като се позова на ООН.

Службата на върховния комисар на ООН за бежанците съобщи днес, че повече от 1,5 милиона души са преминали от Украйна в Полша, около 225 хиляди - в Унгария, 176 хиляди - в Словакия, и 282 хиляди - в други европейски държави.

Германската полиция е регистрирала 110 хиляди човека, които са влезли след 24 февруари в страната през територията на Полша от Украйна, но отбеляза, че действителният им брой е по-голям.

Украинските граждани с биометричен паспорт имат право да пребивават и да се придвижват свободно в Европейския съюз за срок от 90 дни без виза. Държавите от съюза се споразумяха да приемат бежанците от Украйна бързо и без усложнени процедури, отбелязва ДПА.

Според Международната организация по миграция (МОМ) сред напусналите Украйна от началото на руската инвазия са около 116 хиляди граждани на други държави.

Десетки страни са поискали от МОМ съдействие за връщане на свои граждани от Украйна. Вече са организирани първите полети до Гана, Ливан и Тунис.

САЩ въведоха санкции против ръководството на руската банка Новикомбанк и срещу компанията "ABR Management" заради кризата в Украйна, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент въвежда санкции срещу четирима ръководни членове на Новикомбанк, включително срещу директора на банката Елена Георгиева.

Въвеждат се санкции и срещу "ABR Management" и четирима членове на управителния съвет на компанията, включително срещу вицегубернатора на Санкт Петербург Владимир Княгинин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

4

Лилипутин е пътник.

-3300

3

bgp

12.03 2022 в 10:50

Никога , никой диктатор в човешката история 1 20 хил. години назад не е бил спиран , докато е жив !!!

Не възможно да бъде спрян путин ако той е жив ........ същото се отнася за ПРОСТАКА ...... съвсем очевидно е , че ПРОСТАКА няма намерение да се оттегли от обществения живот !

Докато е жив ПРОСТАКЪТ ще пречи на България , а Кликата му ще е във функция на обществена терористична банда !!!

-3300

1

bgp

12.03 2022 в 10:33

Текат последните дни за категоричен отпор на НАТО , чрез покриване на въздушното пространство на Украйна !

Диктаторът путин трябва да срещне военна стена в Украйна , блъфът му не трябва да мине и този път !!!


Не трябва да се позволява повече , да прави каквото си пожелае , под заканите за ядрено оръжие !

Неутралитетът и ненамесата на НАТО вдига мизата на по високи загуби и риск !!!

Ненамесата днес ....... не значи отпаднала заплаха от ядрен удар утре от путин !!!

Лисицата и косето босето , което дало всичките яйца на лисицата , едно по едно , защото го заплашвала , че ще отсече дървото с опашката си !!!


Това се случва със света ..... който се подава на блъфовете на Диктатора , показвайки слабост !!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!