Демонтираха паметника на болшевика Щорс в центъра на Киев

OFFNews 10 декември 2023 в 09:59 2564 1

Паметник

Снимка КГГА/Михаил Криволапов

В центъра на Киев е демонтиран паметник на участника в гражданската война - болшевикът Микола Щорс, съобщи Би Би Си.  

Щорс е командир на Червената армия и загива през 1919 г. 

Инициатор на инсталирането на паметника в Киев е Йосиф Сталин, така че не е изненадващо, че паметникът се възприема от мнозина в Украйна като символ на съветската пропаганда. Призиви за демонтирането му се чуват от около десет години. 

Паметникът ще се съхранява в Държавния музей на авиацията на Украйна. Демонтажът на тежащия 7 тона и висок почти 14 метра бронзов колос, стоял почти 70 години на булевард „Шевченко“ в центъра на столицата, продължи шест часа. 

През март 2017 г. кракът на коня беше повреден, а на пиетдестала бяха изписани думите "палач",  "декомунизация", "демонтирайте ме най-накрая" . Тогава паметникът трябваше да бъде покрит от всички страни със сини и жълти банери. 

През ноември 2021 г. Украинският институт за национална памет предложи паметникът да бъде преместен в музея „Парк от съветския период“ в Сумска област. Киевският градски съвет гласува за такова решение още през 2017 г., но кметът на Киев Виталий Кличко се обяви против него, твърдейки, че паметникът на Щорс е „един от най-красивите в Европа“. 

В началото на ноември тази година правителството на Украйна взе решение да изключи паметника от държавния регистър на паметниците с национално значение. В компанията на Щорс са други руски и съветски командири, както и поетът Александър Пушкин. 

Декомунизацията в Украйна започна през 2014 г., а през април същата година украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, забраняващ популяризирането на дати, хора и събития, свързани с руската или съветската история. 

Най-малко 80 паметника от съветската епоха са били разрушени от началото на войната в Украйна, според Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки