Демонстранти посрещнаха Макрон в Хага с въпрос за френската демокрация

OFFNews 11 април 2023 в 20:31 2568 2

Макрон

Снимка Getty images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон бе прекъснат от демонстранти в началото на своя реч в Хага, посветена на демокрацията и на бъдещето на Европа, предадоха журналисти от Франс прес, цитирани от БТА.

Макрон е на двудневно посещение в Нидерландия, където поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа.

"Какво е френската демокрация?", "Споразумението за климата не се спазва" и "Вие имате милиони демонстранти по улиците", викаха протестиращите, прекъсвайки встъпителните думи на френския лидер.

Те държаха плакати, на които на английски пишеше: "Президент на насилието и лицемерието".

"Много е важно да има социален дебат. Мога да отговоря на всички въпроси, свързани с това, което обсъждаме във Франция. В момента, в който кажете обаче "след като не съм съгласен с приетия закон и с хората, заемащи изборни длъжности, то мога да си правя всичко, което поискам", излагате демокрацията на опасност", заяви Макрон, когато успя да вземе думата отново.

Френският президент обяви, че както пандемията от коронавирус, така и войната в Украйна са ускорили тенденцията към суверенитет, предаде ДПА.

"Пандемията и войната просто ни тласнаха в ситуация да открием, че трябва да намалим своите зависимости, ако искаме да запазим европейската идентичност", каза той.

И обясни, че това означава "да можем да избираме своите партньори и да определяме собствената си съдба, а не да бъдем, бих казал, просто свидетели на драматичното развитие на този свят". А това може да стане "чрез сътрудничество в съответствие с нашия дух на откритост и партньорство", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

2

WOW

11.04 2023 в 22:30

Макрон явно иска съюз с феодален Китай. Докъде падна Франция. За пари е готова да зареже демокрацията, по същия начин както Шрьодер и Меркел се подмазваха на путьо. Франция колкото и пъти да ги освобождават пак са готови да ти забият нож в гърба.

865

1

Constanza

11.04 2023 в 21:50

Протестиращите вероятно са на Льо Пен изметта.
 
X

Да помогнем на украинските деца!