Дейли мейл: Бокова е бивша комунистка и любимка на Путин

OFFNews 13 април 2016 в 13:10 10600 30

"Бивша комунистка, подкрепена от Путин" - по този начин британското издание "Дейли мейл" обобщава образа на настоящия генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за поемане на поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

В силно критичен материал се разкрива, че таблоидът се е сдобил с документи, които показват недоверие към българката и от страна на британските ѝ колеги.

Изтекли записи от закрито събрание на борда на ЮНЕСКО, с които "Дейли мейл" се сдобил, показват, че британският посланик Матю Съдърс яростно е разкритикувал Бокова за назначаването на Ана Луиза Томпсън-Флорес на поста заместник генерален директор през 2014 г., въпреки явната липса на необходимата за целта квалификация. Като причина за назначението се посочва спечелване на бразилска подкрепа в борбата за наследяване на поста на Бан Ки Мун.

Статията обръща внимание на факта, че Бокова е завършила висшето си образование в Московския държавен институт по международни отношения, който изданието определя като "място за набиране на кадри за КГБ по съветско време."

Наричат я любимка на руския президент Владимир Путин и приятелка на руската представителка в ЮНЕСКО  Елеонора Митрофанова, която е сред защитилите я при обвиненията от страна на Съдърс - пише изданието за Бокова.

Въпреки негативната оценка "Дейли мейл" не изключва възможността Ирина Бокова да е следващия генерален секретар на ООН. Като една от причините се посочва подкрепата от страна на Хилъри Клинтън, която желае жена да заеме поста, докато самата тя се бори да стане първата дама начело на Съединените щати. Вторият аргумент на изданието е насажданото от Кремъл усещане, че е ред на Източна Европа да застане начело на Обединените нации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

30

Red or Dead

12.05 2016 в 16:06

Важното е, че на роска тейко му не е бил партиен секретар на Гоце делчев..