Давутоглу: Влизането на Турция в ЕС е стратегическа цел

OFFNews 27 август 2014 в 21:33 2963 2

Ахмет Давутоглу.
Ахмет Давутоглу.

"Членството в Европейския съюз ще е стратегическа цел на Турция, която ще бъде преследвана решително и от следващото правителство", каза бъдещият кандидат за премиер на Турция и досегашен външен министър Ахмед Давутоглу, съобщи "Ройтерс".

Това обаче няма да пропречи на южната ни съседка да продължи да използва "стратегическата си сила" в региона, без да се интересува от мнението на ЕС.

Страната ще има нужда и от нова конституция, чийто характер да бъде по-либерален, допълва той в своята реч.

Според "Ройтерс" изказването на Давутоглу е изненадващо, защото досега отношенията между Турция и ЕС бяха доста противоречиви. Преговорите между двете страни бяха спрени през 2006 г., но продължиха през ноември миналата година.

Турция отнесе значителна критика време на бунтовете в столицата Анкара, които започнаха като протест срещу застрояването на парка "Гези" в Истанбул. Те обаче прераснаха в протест срещу управлението на тогавашния премиер Ердоган, който беше избран за президент в началото на месеца.

Страната беше обвиневана и в нехуманно отношение заради пращането кюрдски деца в затвора по обвинения в оказване на подкрепа на тероризма.

Проблемите на Турция с кандидатурата ѝ за членство са налице още от самото стартиране на преговорите, когато редица държави, сред които и Франция, се обявиха против нейното присъединяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови