Давид-Мария Сасоли от Италия беше избран за председател на Европарламента

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2019 в 15:02 3030 1

Снимка Wikimedia

Давид-Мария Сасоли.

Депутатите в Брюксел избраха на втори тур новия председател на Европарламента, това е Давид-Мария Сасоли от Италия, за когото гласуваха 345 души, предава БНР.

63-годишният мъж е член на лявата италианска Демократическа партия, като преди това е бил журналист. През 2009 г. влиза в Европарламента за пръв път, като сегашният мандат му е трети.

Необходимите гласове бяха 332, като на първия тур никой не успя да ги събере. Тогава на Сасоли не му достигнаха едва няколко гласа, получавайки 325. 

"Кандидатирам се за председател на Европейския парламент само защото смятам, че Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. Има сериозни предизвикателства на хоризонта, които ще ни поставят на сериозни изпитания, а те заплашват дори самата идея за ЕС. Ние можем да ги преборим, само ако останем единни", заяви той, цитиран от БНР, при представянето на кандидатурата си.

По процедура евродепутатите могат да гласуват в три тура, докато един от кандидатите получи абсолютно мнозинство. Ако това не стане, следва четвърти тур, на който се състезават получилите най-много гласове 2-ма кандидати, а за избран се смята този, който е взел най-много гласове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

1

Стефан

03.07 2019 в 15:51

Интересно за кого са гласували наште хрантутници.