Датският премиер Фредериксен беше нападната в Копенхаген (обновена)

39-годишният нападател е чуждестранен гражданин, който бил под въздействието на наркотици

OFFNews 08 юни 2024 в 10:15 5327 2

Датският премиер Мете Фредериксен присъства на официалните церемонии във Франция за отбелязването на 80-годишнината от Десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г.

Снимка АП/Jermeias Gonzalez/БТА

Йепе Брус Кристенсен

Датският премиер Мете Фредериксен беше нападната вчера на площад в центъра на Копенхаген. По случая има задържан, а подбудите за деянието засега остават неизвестни. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на властите.

Датската национална служба за сигурност потвърди инцидента с министър-председателя и това, че е извършен арест на 39-годишен мъж, но отказа да даде допълнителен коментар. Очаква се по-късно днес той да се яви на предварително изслушване в окръжния съд в Копенхаген, предаде осведомителната агенция Рицау.

По-рано през деня Фредериксен е участвала в проява от предизборната кампания на водещия кандидат на Датската социалдемократическа партия за евроизборите, Кристел Шалдемозе. Двете са се разделили преди инцидента и премиерът не е извършвала агитационна дейност на площад "Култорвет", където е станало нападението, съобщи Шалдемозе пред Рицау.

Засега няма данни как точно е извършена атаката, нито дали Фредериксен е била ранена по някакъв начин. От канцеларията ѝ заявиха пред Датското радио, че премиерът е в "шок" от случилото се.

Повече подробности не се разкриват, нито е ясен контекстът на атаката, но тя беше извършена по време на изборната надпревара за Европейския парламент, която приключва утре в целия Европейски съюз, отбелязват световните агенции. Датчаните ще отидат до урните, за да упражнят правото си на глас, утре. Според медийни съобщения няма връзка между нападението и предизборната проява на датските социалдемократи, на която Фредериксен е присъствала преди инцидента.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, тя си е тръгнала от площада след случката под ескорт от охрана, без видими следи от наранявания.

По-късно днес беше съобщено, че съдът във Фредериксберг е решил да задържи в ареста до 20 юни 39-годишния нападател. Той е чуждестранен гражданин, който твърди, че няма връзка с Дания, но е работил в страната през последните три месеца на 2023 г. и живее под наем в Брьонби. Нито говори, нито разбира датски, но притежава датски граждански регистрационен номер, съобщава местната медия "Берлингске".

Изслушването на обвиняемия и свидетели по делото се състоя при открити врати поради големия публичен интерес.

В момента на нападението мъжът е бил пиян и под въздействието на наркотици. Той няма ясен спомен за случилото се вчера вечерта, но твърди, че знае коя е Фредериксен и я определя като "много добър министър-председател".

Решението на съдията се основава на изявление на обвиняемия, в което той признава, че знае коя е Фредериксен и каква обществена позиция заема. Предвид факта, че обвиняемият няма връзка с Дания, съществува риск той да се укрие, цитира становището на съда телевизия DR.

След нападението, Фредериксен се е оплакала от болки във врата. По-рано през деня стана ясно, че е откарана в болница заради лека травма от удара.

Новината за нападението беше посрещната с шок и осъждания от представители на целия политически спектър както в скандинавската страна, така и в чужбина.

"В годината на 175-ата годишнина на датската демокрация не е приемливо министър-председателят на страната да бъде посрещан с юмруци вместо с аргументи," написа в X датският външен министър Ларс Льоке Расмусен.

Финансовият министър на страната Йепе Брус Кристенсен определи случая като ужасяващ за датското общество и демокрация.

Осъждаме този акт на агресия и желаем на премиера Мете Фредериксен бързо възстановяване, се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) в социалната мрежа "Екс". Дълбоко сме шокирани от нападението срещу премиера на Дания Мете Фредериксен, се допълва оттам.

Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че "посегателството срещу демократично избран лидер е посегателство срещу демокрацията ни", а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заклейми случилото се в публикация в X като "малодушен акт на агресия".

"Това трябва да бъде осъдено по най-категоричен начин," написа в X шведският външен министър Тобиас Билстроьм, а финландският министър-председател Петери Орпо заяви, че е "дълбоко шокиран от атаката" над своята колега и приятел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди нападението: "Противоречи на всичко, в което вярваме и за което се борим в Европа," написа тя в X.

Насилието срещу политици се превърна в една от темите в кампанията за евровота, отбелязва Асошиейтед прес. През май кандидат от Германската социалдемократическа партия беше пребит и тежко ранен по време на предизборна проява.

В Словакия надпреварата за Европарламента беше помрачена от опит за убийство на премиера Роберт Фицо на 15 май. Случаят разтърси 5,4-милионната централноевропейска страна и предизвика силен отзвук в цяла Европа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -200

    2

    781000

    08.06 2024 в 23:01

    До тоя отдолу - и пияните поляци ли ги пишеш аллахакбарци ?
    И ти като любимците си говориш наизуст май ?

    300

    1

    демотиватор

    08.06 2024 в 10:24

    Аллахакбарец, може би...?!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх